Početna BiH Ukidaju kantone, možda i Federaciju

Ukidaju kantone, možda i Federaciju

Riječ je o prijedlogu SDP-a čiji su zvaničnici Nermin Nikšić i Jasmin Imamović pojedinačno razgovarali na ovu temu sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem i predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Ključ svih problema zaista je na prostoru FBiH, ali to nisu kantoni, nego upravo FBiH, navode iz HNS-a

Ukidanjem FBiH riješili bismo sva neriješena politička pitanja i spasili Bosnu i Hercegovinu”, poručili su iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u reakciji prijedlog SDP-a čiji su zvaničnici Nermin Nikšić i Jasmin Imamović pojedinačno razgovarali na ovu temu sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem i predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

– Sadržaj malicioznih tema koje su javno saopćili nakon održanog sastanka je ono u čemu su kao neskriveni rušitelji svega proisteklog iz Dejtonskog mirovnog sporazuma dobri i nažalost poprilično ‘konstruktivni’ pa je tako bilo i ovaj put. Za početak, drago nam je da su detektirali da politički problemi neminovno postoje, ali kao i svaki put, meritum problema je usmjeren na pogrešnu adresu.

Tako su promotori unitarističkih i rušilačkih snaga detektirali kantone kao ključ problema te se složili oko nužnosti njihova ukidanja – poručili su iz HNS-a.

Smatraju da je problem u Federaciji Bosne i Hercegovine, a ne u kantonima.

– Prije svega, bitno je istaknuti i opet ponoviti, kako je ključ svih problema zaista na prostoru FBiH, ali to nisu kantoni, nego upravo FBiH. Unutar kantona ne postoji niti jedan neriješen politički problem koji onemogućava Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu i napredovanju u najširem smislu. Ako bismo razgovarali o ukidanju federalnih jedinica i zaista nazivali otvorene političke probleme pravim imenom – to ime bi bila Federacija Bosne i Hercegovine o čijem se ukidanju jedino može razgovarati s obzirom na akumulaciju svih otvorenih političkih pitanja koji su upravo u FBiH smješteni. Ukida FBiH riješile bi se i implementirale presude Ustavnog suda koje bošnjački unitaristi vješto izbjegavaju, a neke od njih su i sami inicirali – naveli su iz HNS-a.

ASHA prodaja vozila