Početna Crna hronika Uhapšeni u Prijedoru se terete za silovanje najmanje 15 žena, među kojima...

Uhapšeni u Prijedoru se terete za silovanje najmanje 15 žena, među kojima dvije maloljetnice

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je danas da su, po njihovom nalogu, pripadnici SIPA-e na području Prijedora uhapsili šest osoba osumnjičenih za ratne zločine. 

Kako su naveli u saopćenju, osumnjičeni se terete da su, za vrijeme širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, u svojstvu pripadnika VRS-a, svjesno i značajno doprinoseći udruženom zločinačkom poduhvatu, vršili progon na diskriminatorskoj osnovi, po nacionalnoj, političkoj i vjerskoj pripadnosti, a u okviru toga činili krivična djela ubistava, mučenja, prisilnog preseljenja i deportacije.

– Osumnjičeni su bili dio sistema logora Trnopolje, Keraterm i Omarska osnovanih na području Prijedora tokom 1992. godine od strane Kriznog štaba i drugih civilnih i vojnih vlasti u koje su nezakonito zatvarani civili, i to: muškarci, žene, djeca i starije osobe bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, njih više od trideset hiljada, te sa ciljem progona sa područja pod kontrolom civilnih vlasti i VRS, podvrgavani trijaži, mučenju, silovanju i seksualnom i drugom zlostavljanju, ubistvima i deportaciji, a što je za posljedicu imalo sistemska silovanja više desetina žena i djevojčica u logorima Trnopolje i Omarska, više stotina ubistava zatočenih civila i progon preko 90 posto nesrpskog stanovništva sa područja opštine Prijedor, a osumnjičeni su sa svojim ulogama pomogali i doprinjeli održavanju tog sistema ili direktno vršili pojedina nečovječna djela prema zatočenim civilima – navode iz Tužilaštva.

Između ostalog, osumnjičeni se terete za silovanje najmanje 15 žena, među kojime su bile dvije maloljetne osobe, koje su od posljedica silovanja i seksualnog zlostavljanja preminule.

Od posljedica mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja 21 zatvorenik je preminuo, a više desetina zatvorenika iz logora odvedeno je u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag i čija tijela do danas nisu pronađena.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode, obnašali su različite dužnosti u okviru prijedorskih logora.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljim aktivnostima, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

S druge strane, jučer je Državna agencija za istrage i zaštitu saoopćila da je u Banjoj Luci uhapsila jednu osobu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.