Početna BiH Ugradnjom kalorimetara do uštede

Ugradnjom kalorimetara do uštede

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalorimetar, kao individualno mjerilo potrošnje toplotne energije, jedna je od pogodnosti za korisnike usluga Toplane. Od 4.500 korisnika, 350 je onih koji su ugradili individualna mjerila potrošnje toplotne energije.

lako postoji veliko interesovanje, rezultati nisu u skladu sa očekivanjima korisnika koji nakon ugradnje kalorlmetara dobljaju veće račune nego što je to bilo na bazi naplate po kvadratu grejne površine.” Zbog takvih situacija određeni broj potrošača odustaje od ugradnje kalorlmetara”, objašnjava direktor Toplane, Zoran Knežević.

-Samo za energetski efikasne objekte, koji imaju kvalitetnu izolaciju i stolariju kalorimetar Ima smisla i tu se pokažu računi manji jer se tada manje troši energija. Ukoliko je stari objekat u pitanju u kojem nije bilo ulaganja tu ugradnja kalorimetra najčešće nema smisla – kaže Knežević. Kalorlmetre potrošači najčešće ugrađuju u poslovne prostore. Nepotrošnja u takvim objektima reglstruje se kalorimetrom, a samim tim i računi budu manji, objašnjava Knežević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Oni mogu biti individualni i zajednički. Individualni mjere potrošnju za jednog korisnika, a zajednički se ugrađuje tamo gdje nema mogućnosti za individualnu potrošnju zbog specifičnosti termo- tehničkih instalacija, samim tim ugrađuju se zajednički za više stanova ili jednu zgradu – objašnjava Knežević.

Cijena kalorimetra kreće se od 500 do 5000 hiljada maraka. U ugovoru sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, prijedorska Toplana je preuzela obavezu da u dogledno vrijeme pređe u potpunosti na sistem naplate po utrošku toplotne energije. Dio donatorskih sredstava izdvojen je u nabavku mjerne opreme za potrebe zajedničkih mjerača utroška toplotne energije koji su tokom remontnog perioda 2018. godine i ugrađeni u sistem. Tarifni model na bazi navedenih mjerila biće urađen po dobijanju rezultata mjerenja ugrađene opreme i analize tih podataka i svih troškova poslovanja za navedeni period.

ASHA prodaja vozila