Početna BiH Ugostitelji primorani da povise cijene da bi opstali

Ugostitelji primorani da povise cijene da bi opstali

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dezinfekcija prostora, vozila, zaštitne maske i ostali propisi, učinili su da se ugostitelji, koji dostavljaju hranu na kućna vrata, nađu u minusu i problemu. Pojedini ugostiteljski objekti u RS podigli su cijene svojih proizvoda, u prvom redu kafe. Kažu, manji je obim posla, manji je i promet, a moraju da opstanu.

Hrana je spakovana i spremna za dostavu. Međutim, riječ besplatno više ne postoji. Dostava hrane krajnjem korisniku na adresu  – od danas se dodatno naplaćuje, bez obzira na naručenu količinu.

Saša Skenderija vlasnik je kafe restorana. Dostavu će ubuduće naplaćivati jednu marku. Na ovaj potez su kaže bili primorani. Evo i zašto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Da bi se zadržao nivo poslovanja, nivo bezbjednosti koji je propisao Institut za javno zdravstvo i da bi se sačuvala radna mjesta dostavljača i ostalih radnika u ugostiteljstvu ” – kaže Saša Skenderija, vlasnik kafe restorana.

Ugostitellji su osim dostave hrane, podigli i cijene kafe.

Bila kratka, produžena sa šlagom, mlijekom ili bez ičega kafa je u većini ugostiteljskih objekata od prije nekoliko dana poskupila. Tamo gdje je koštala marku – sada je marku i po do dvije.

”Ljudi su primorani da povećavaju barem neki minimalan iznos da bi sačuvali radnike. Nove mjere su jako teške za sprovesti. Zamislite jedan sto sa četiri osobe na 50 kvadrata, to je pet stolova svako jutro da dođe po pet ljudi, da li neko može da preživi sa pet ili šest maraka od kafe? Nemoguće” –  kaže Zlatan Tatić iz Udruženja poslodavaca i turizma RS “Horeca”

Duško Drljača nije mjenjao cijene kafe i čaja u svom lokalu. Za sada. Mjenjao je samo broj zaposlenih. Imao je tri konobara, sada samo jednog. Korona je kaže ostavila velike posljedice.

”Ja to nisam radio iz razloga što i ovako imam slabo posla, vjerovatno bih imao još slabiji posao. U ovoj godini posebno, diskonti neprimjetno pomalo podižu cijenu svoje robe, mi smo primorani da nabavljamo i plaćamo skuplje, ali ne podižemo cijenu” – kaže Duško Drljača, vlasnik ugostiteljskog objekta u Banjaluci.

Ugostitelji kažu da je otkako su počeli raditi posla upola manje. Povećanje cijena u kafanama može biti mač sa dvije oštrice, jer dizanjem cjenovnika mogu izgubiti i ono malo gostiju koje trenutnoimaju. Zbog toga će Udruženje ugostitelja već početkom sledeće sedmice organizovati sastanak na koji će pozvati predstavnike vlasti kako bi im predstavili probleme sa kojima se suočavaju, a istovremeno će tražiti i rješenje.

BN

ASHA prodaja vozila