Početna BiH Ugostitelji hoće dozvole za rad- Rok 11. maj

Ugostitelji hoće dozvole za rad- Rok 11. maj

Ugostitelji u Republici Srpskoj traže od Vlade Srpske da im odobri rad tačno 11. maja, jer će u suprotnom odjaviti sve radnike. To znači da bi u Banjaluci bez posla moglo ostati oko 10 hiljada ljudi, a u Srpskoj oko 60 hiljada.

“Ukoliko nam ne dopuste da počnemo s radom tačno 11. maja, svi ćemo, to je neki dogovor, poslati ljude na Zavod. Ako se njima isplati da isplaćuju 600 – 700 radnika narednih 6 mjeseci, nek izvole.” – poručuje Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS
Dario Šarić, koji je vlasnik jednog ugostiteljskog objekta u Banjaluci, kaže da pokušava da spasi 4 radnika, ali da će ga država natjerati da ih otpusti i pošalje njima na teret.

“Mi plaćamo poreze i doprinose, zapošljavamo ljude, mi punimo budžet. I sada nema adekvatne pomoći od države.”, kaže Dario Šarić, ugostitelj iz Banjaluke.

Iz Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma Republike Srpske potvrđuju da su svoje zahtjeve uputili Ministarstvu trgovine i turizma, te tražili i hitan sastanak sa Radovanom Viškovićem.

Preduzetnici žele i tačan datum isplate pomoći za radnike za mjesec april, koja je obećana iz Vlade Srpske.

Ugostitelji su u znak protesta u Banjaluci na svojim lokalima istakli i natpise sa pitanjima koji se odnose na početak rada i pomoć države. Podržao ih je i narodni poslanik Draško Stanivuković.

“Sramotno je da država čeka uplate u Fond solidarnosti. Znači da nemaju novca i da i u ovoj krizi radnici pomažu jedni druge, a ne država.” kaže Draško Stanivuković.

Iz Ministarstva trgovine i turizma RS su poručili da će se iz sredstava Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske obezbijediti isplata poreza i doprinosa za isplaćenu martovsku platu, kao isplata najniže plate, poreza i doprinosa za mjesec april.

Vlada Republike Srpske će, uzimajući u obzir i prijedloge mjera koje budu upućene od strane predstavnika ugostitelja Republike Srpske, definisati i druge mjere koje će na najbolji način doprinijeti oporavku ove privredne grane, poručeno je iz resornog Ministarstva.

Ipak, u odgovoru BN televiziji nisu naveli nijedan datum, već da će se sve buduće odluke donositi u skladu sa odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije.

BN TV

ASHA prodaja vozila