Početna Prijedorski region Udruženje voćara obilježilo deceniju postojanja i rada

Udruženje voćara obilježilo deceniju postojanja i rada

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruženje voćara Prijedor obilježilo je danas deset goodina postojanja i rada.

“Najnovije tehnologije i mi koristimo. Ne zaostajemo ni trenutka za voćarima u, na primjer, Italiji, Švajcarskoj, NJemačkoj, samo naš narod nema kupovnu moć kao oni i ne možemo postići njihove cijene, ali po kvalitetu smo možda i ispred njih”, rekao je predsjednik ovog udruženja Mladen Marjanović novinarima u Prijedoru.

On je podsjetio da je udruženje i osnovano da okupi voćare da lakše izađu na tržište.

“Odatle se izrodila i voćarska zadruga koja mora biti nosilac razvoja voćarstva za lakši plasman i lakša nabavku repromaterijala. Dosta smo postigli, ali je dosta posla i ispred nas”, naveo je Marjanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao da udruženje broji 80 članova, da su voćari imali podršku Gradske uprave i da se tome nadaju i ubuduće.

“Ovo je jedan od najboljih voćnjaka u Prijedoru. Radi se o zasadu jabuka, najviše ajdared koji je jedna o najzastupljenijih sorti na ovom području, a tu su i greni smit i zlatni delišes. Ovo je primjer kojim se grad može ponositi”, ocijenio je Marjanović, dodavši da je u pitanju firma “Agroplus” u Brezičanima kod Prijedora koja u svom sastavu ima još i poljoprivrednu apoteku i hladnjaču.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da voćari obilježavaju i kraj ovogodišnje berbe, da grad već 15 godina pomaže stvaranje zasada, a da su voćari od prije deset godina organizovani i kroz udruženje.

“Grad ja u saradnji sa Udruženjem voćara pokrenuo inicijativu da se formira zadruga koja je počela sa radom. Pri kraju je projekat hladnjače kod Omarske, u Niševićima kapaciteta 500 tona, u čemu učestvuje Gradska uprava, a na voćarima je posao zaštite od vremenskih nepogoda, budući da se pokazalo da su mraz i grad najveći problem”, dodao je Đaković.

prijedorgrad.org