Početna BiH Udruženje BH novinari traži hitnu istragu napada na fotografa Žurnala

Udruženje BH novinari traži hitnu istragu napada na fotografa Žurnala

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Adi Kebo je napadnut na radnom zadatku, dok je fotografirao firmu Bosnaplast o kojoj novinari Žurnala pripremaju istraživački tekst i koja je u vlasništvu Huse Ćesira. Uz psovke, vrijeđanje i udarce, lider SDA je želio spriječiti snimanje, u jednom je trenutku čak pokušao oteti kameru i uništiti snimljeni materijal, u čemu mu je pomagao i sin Muamer Ćesir, saopćeno je iz Udruženja/udruge BH novinari.

Kako je istaknuto nasilničko i primitivno ponašanje oca i sina Ćesić je nedopustiv atak na slobodu izražavanja i sigurnost rada medijskih profesionalaca, te predstavlja posebno brutalan pokušaj sprječavanja novinara da istražuju teme od javnog značaja, uključujući pisanje o korupciji, političkom posredovanja u javnim nabavkama i drugim oblicima nezakonitog postupanja.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima zatražili su danas od policije Kantona Sarajevo hitnu istragu tog napada i poduzimanje zakonskih sankcija prema napadačima Husi i Muameru Ćesiru, navodi se u saopštenju Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ASHA prodaja vozila