Početna BiH Učenik petog razreda od početka školske godine sakupio 770 plastičnih flaša, a...

Učenik petog razreda od početka školske godine sakupio 770 plastičnih flaša, a ovo je njegova poruka svima u BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjajna priča dolazi iz OŠ Džemal Bijedić Miljanovci, opština Tešanj.

Glavni akter je Fadil Hukić, učenik petog razreda koji se predano bori za zaštitu životne sredine. Od početka školske godine ostvario je impresivan rezultat – sakupio je 770 plastičnih flaša, vrativši sjaj i ljepotu prirodi u svom okruženju. Nakon što je flaše prikupio, donio ih je do škole koju pohađa, kako bi podržao i Projekat prikupljanja PET-ambalaže.

“Fadil poručuje svim ljudima u Bosni i Hercegovini da želi da ima zdravu i čistu okolinu i da svako od sebe može dati puno da tako i bude”, otkriva u razgovoru za BUKU direktorica OŠ Džemal Bijedić, Fahra Crnkić i dodaje “Fadil je drugo od troje djece mladih roditelja, majke Feride, koja radi kao trgovac u marketu, a u slobodno vrijeme se bavi pisanjem i humanitarnim radom. Objavila je zbirku pjesama pod naslovom: “Odjeci života” i osvaja razne književne nagrade, dok je otac Mujo komercijalista. Fadil ima stariju sestru, koja mu u svemu pomaže, i mlađu, koja uči od njih dvoje starijih. Ono što Fadila motiviše je to što voli aktivnosti izvan kuće, gdje može da ispolji svoju energiju, a takođe je veliki zaljubljenik u prirodu i želi da je ona zdrava i čista”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fadil jeste najaktivniji, ali na sreću, nije usamljen primjer u ovoj školi i opštini.

Shvatili su odavno, i opštini i u školi, da je za bolju i čistiju budućnost nužna osviještenost svakog pojedinca, da treba krenuti sa edukacijom od najranijeg uzrasta, te u Fadilovoj školi najaktivniji učenici u prikupljanju PET-ambalaže svake godine budu nagrađeni izletima, poklonima, besplatnim učešćima na raznim aktivnostima.

Naime, Opština Tešanj i udruženje Eko-mladi Tešanj prije 11 godina počeli su sa realizacijom Projekta “Sakupljajmo PET-ice”. U Projekat je uključeno 12 šķola sa područja opštine, a Osnovna škola “Džemal Bijedić” iz Miljanovaca, zahvaljujući angažovanju svih- nastavnika, učenika i roditelja, druga je po količini prikupljenog PET-a.

6yka.com

ASHA prodaja vozila