fbpx

Ubistvo biznismena naručioca košta i do milion eura

Profesionalne ubice koje na teritoriji Balkana i Evrope izvršavaju ubistva, uglavnom dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije – Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Ubistva sa potpisom mafije, kako to još nazivaju eksperti, imaju paprenu cijenu u svijetu podzemlja pa su naručioci spremni platiti i više od milion eura.

Legija stranaca

Ukoliko je meta neka osoba čije je ubistvo već jednom spriječeno ili koja vrši neku važnu političku ili poslovnu funkciju i ima organizirano osiguranje, cijena može i nadmašiti prosječnu od skoro 150.000 eura. Počinioci likvidacija obično pripadaju nekoj kriminalnoj organizaciji, kao što je to bio Sretko Kalinić zvani Zver, član zemunskog klana. Riječ je o čovjeku koji je svojevremeno priznao čak 35 likvidacija. Jedna od njegovih meta bio je i Zoran Đinđić, premijer Srbije.

U našoj zemlji, jedan od najsurovijih bio je Milenko Lakić (član organizirane kriminalne grupe Zijada Turkovića, osuđen na 35 godina zatvora, op. a.), koji je jednu od svojih žrtava natjerao da sama sebi iskopa raku.

Profesionalne ubice teško se otkrivaju i uglavnom su bile u nekim od organizacija, poput Legije stranaca, policije, vojske i slično, gdje su usavršili rad s eksplozivima i skoro svim vrstama oružja. Motivi za naručena ubistva su različiti, a nerijetko je riječ o posljedicama sukoba narkokartela ili između klanova, koji jedni druge smatraju konkurencijom i zakletim neprijateljima.

Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije i član Svjetske organizacije šefova policije, kaže da su ratni sukobi iznjedrili profesionalne ubice.

– Mnogi od njih su bili pripadnici paravojnih ili parapolicijskih formacija pa su nakon rata ostali bez posla i prešli u profesionalne ubice. Oni su na tržištu vrlo tražena, da tako kažem, radna snaga. Sva suština je u tome ko je meta, drugih pravila nema. Ukoliko treba ukloniti nekog, recimo, vlasnika kioska, takva, anonimna meta košta oko 5.000 eura. No, ako je riječ o velikoj meti, njegova glava košta od 150.000 pa do milion eura. Dakle, stvaraju se grupe koje odlučuju o životu i smrti – tvrdi Nicović.

Nema pravila

Naš sagovornik kaže da ni u načinu izvršavanja likvidacija nema pravila.

– Oni su ratovali tako da su stručnjaci za eksplozive, snajpere, automatsko oružje, elektroniku… Nedavno je bilo ubistvo na sahrani u Beogradu, gdje je meta uklonjena iz snajpera – rekao je Nicović.

Prema njegovim riječima, policijske agencije morat će kad-tad da raščišćavaju ovu pojavu, jer je zabrinjavajuća statistika.

– Na prostorima bivše Jugoslavije je više od 250 profesionalnih ubistava. Samo u Srbiji se u posljednje tri godine dogodilo 98 profesionalnih ubistava. U posljednjih nekoliko godina, prema mojim saznanjima, u Bosni i Hercegovini je taj broj 40. Procent rasvijetljenosti je mizeran i kreće se od 1 do 1,5 posto – zaključio je Nicović.

Pomagači i logistika

Oružje u većini slučajeva dočeka ubice već pripremljeno ili ga prokrijumčare. Važnu ulogu igraju pomagači i logistika koja ih dočeka. Uglavnom se meta prati i utvrdi se njen idući korak, koji je za ubicu pogodan, a za žrtvu koban.

– Imaju veze u policiji, dakle imaju informacije. Unaprijed znaju šta se traži, protiv koga se traži, koje dokaze imaju istražitelji… Dva policajca kupe sa po 500 eura. Pa, tako, recimo, ako budu zaustavljeni u Jablanici, policajci kažu: “Kolege smo”, oni ih propuste, a možda vode ubicu, drogu i slično – rekao je Nicović.

Napravili novi sistem

Marko Nicović rekao nam je da su kriminalci napravili i novi sistem – usluga za uslugu – zbog čega je veoma teško i policiji. Tako, recimo, Crnogorci za ubistvo angažiraju osobu iz Sarajeva, nakon čega oni njemu duguju istu uslugu u Sarajevu. U ovakvim slučajevima, ne postoji novac. Nicović kaže da se profesionalne ubice s naših prostora sve češće izvoze za Evropu pa tako idu u Češku, Slovačku, Mađarsku, Austriju…

Brojke za grafiku

U bivšoj Jugoslaviji 250 profesionalnih ubistava

U posljednje tri godine 98 likvidacija u Srbiji

U Bosni i Hercegovini 40 profesionalnih ubistava

Uklanjanje anonimne mete košta 5.000 eura

Velika meta košta od 150.000 pa do milion eura

(Avaz)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila