fbpx

Ubio je 100 pacijenata: “Želio sam ih oživljavati, da svi vide”

Högela su već ranije osudili na doživotnu kaznu zbog ubistva šest pacijenata, a novo suđenje, koje će trajati sve do maja, počinje nakon toksikoloških istraživanja…

Njemački medicinski tehničar Niels Högel (41), kojeg se tereti za ubistvo 100 pacijenata, pojavit će se danas pred sudom u sjevernom gradu Oldenburgu. Istražitelji tvrde da je pacijentima u dvije bolnice na sjeveru Njemačke ubrizgavao smrtonosne doze lijeka, a sve kako bi ih onda oživljavao i pokušao impresionirati svoje kolege.

Högela su već ranije osudili na doživotnu kaznu zbog ubistva šest pacijenata, a novo suđenje, koje će trajati sve do maja, počinje nakon toksikoloških istraživanja provedenima na ekshumiranim ostacima ubijenih.

Ona su otkrila da je Högel vjerovatno ubio 36 pacijenata u Oldeburgu i 64 u obližnjem Delmehorstu u razdoblju od 1999. do 2005. godine, javlja BBC.

Proglase li ga krivim za sve smrti, Högel će postati jedan od najgorih serijskih ubica u Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata.

Istraga kako je moguće da je ubio i više od 100 ljudi, ali to više nije moguće utvrditi jer su potencijalne žrtve kremirane. 

Högela su prvi put uhapsili 2005. godine kada su ga zatekli kako pacijentu u Delmenhoirstu ubrizgava lijek koji mu nije bio propisan. Tri godine kasnije osudili su ga na sedam godina zatvora zbog pokušaja ubojstva.

Tokom 2014. i 2015. godine proglasili su ga krivim za dva ubistva i dva pokušaj ubistva i osudili ga na doživotnu kaznu. Högel je tada izjavio kako mu je žao i kako se nad ada će obitelji žrtava pronaći mir, a za ubistva je izjavio da su bila “relativno spontana”.

Nakon toga svom psihijatru priznao je da je ubio još najmanje 30 ljudi. To je pokrenulo novu istragu u sklopu koje je ekshumirano 130 pacijenata za koje se pretpostavljalo da su umrli od srčanog udara.

I podaci iz bolnice u Oldeburgu pokazali su kako je stopa smrtnosti pacijenata i reanimacija bila znatno viša kad je Högel bio u smjeni.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila