Početna Vijesti U Zagrebu puštena 102 bijela balona u znak sjećanja na ubijenu prijedorsku...

U Zagrebu puštena 102 bijela balona u znak sjećanja na ubijenu prijedorsku djecu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dani bijele trake u Zagrebu po prvi put održavaju na ovakav način, uz puštanje balona i ispred instalacije putujućeg spomenika Prijedor ’92 umjetnice Anite Zečić.

Okupljeni su na Trgu bana Jelačića, s povezanim bijelim trakama oko nadlakica, pustili u zrak 102 bijela balona ispred spomenika Prijedor ‘92 na Dan bijelih traka kako bi iskazali pijetet svim žrtvama u prijedoru 1992. godine, a posebno za 102 ubijene djece, javlja Anadolu Agency (AA).

Okupljenima se obratio Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ), suorganizatora održavanja Dana bijele trake, koji je istaknuo kako se Dani bijele trake u Zagrebu po prvi put održavaju na ovakav način, uz puštanje balona i ispred instalacije putujućeg spomenika Prijedor ‘92 umjetnice Anite Zečić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anita Zečić je u obraćanju istaknula kako je ovaj spomenik izradila zbog nepostojanja spomenika za ubijenu djecu, ali i za sve žrtve iz Prijedora i okolice iz tog perioda.

Navela je kako je 1992. svo nesrpsko stanovništvo bilo prisiljeno na kuće izvjesiti bijele čaršave, a oko ruke povezati bijele trake.

“Posljednjih deset godina mi obilježavamo ovaj dan kako nikad nitko ne bi morao nositi te trake na ruci. Mi ih danas nosimo da ih sutra nitko ne bi morao nositi”, poručila je Zečić.

Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine, istaknuo je kako dolazi iz naroda koji je dugi niz godina također bio obilježen.

“Bijela traka nam stalno mora biti u glavi jer vremena u kojima živimo, budite sigurni, vrlo su opasna, i ima onih koji bi nam nabili trake”, rekao je Tolnauer.

Na kraju događanja, okupljeni su u zrak pustili 102 bijela balona u sjećanje na 102 ubijene prijedorske djece.

Dani bijele trake na Trgu bana Jelačića održavaju se s ciljem ukazivanja na diskriminaciju žrtava, poricanje i nemogućnost obilježavanja mjesta stradanja za sve žrtve rata Prijedora i njegove okolice.

(Fokus)