Početna Vijesti U više od 30 zemalja korona virus nikada nije stigao

U više od 30 zemalja korona virus nikada nije stigao

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprkos tome što je korona virusom zaraženo više od tri miliona ljudi u svijetu, 33 zemlje i teritorije još nisu prijavile nijedan slučaj.

Među takvim državama su Komori, Lesoto, Tadžikistan i male ostrvske države u Tihom okeanu, poput Naurua, Kiribatija i Solomonskih Ostrva.

Kako navodi Rojters, do 20. aprila, 214 zemlja i teritorija, od 247 koje priznaju Ujedinjene nacije, prijavilo je najmanje jedan slučaj korona virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U čak 190 takvih zemalja i teritorija primećena je lokalna transmisija, odnosno širenje virusa unutar zajednice, dok je 166 zemalja i teritorija registrovalo smrtne slučajeve.

Međutim, to što neka zemlja nije prijavila da ima zaražene korona virusom ne znači da oni i ne postoje, napominje agencija.

Kao primjer, navodi da Sjeverna Koreja nije prijavila nijedan slučaj korona virusa, iako se graniči sa Kinom, Rusijom i Južnom Korejom – državama koje se bore sa velikim brojem oboljelih. To može značiti da se njegovo postojanje krije.

S druge strane, Azija bilježi dva velika talasa prekogranične transmisije, dok su mnoge evropske zemlje počele da prijavljuju slučajeve krajem februara.

U februaru i januaru Latinska Amerika i Afrika nisu imale nijedan slučaj korona virusa, ali se on kasnije velikom brzinom proširio na oba kontinenta.

Takođe, pet zemalja i teritorija uspijelo je da se oslobodi virusa – britanska prekomorska teritorija Angvila, Grenland, karipsko ostrvo Sent Bartelemi, koje je pod suverenitetom Francuske, Sveta Lucija, ostrvska država u Karibima, i Jemen.

Nijedna od ovih zemlja nije prijavila smrtne slučajeve, a više nema nijedan aktivan slučaj, pošto su se sve osobe koje su bile zaražene oporavile.

ASHA prodaja vozila