Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u sklopu operativne akcije “Klaster” uhapsili deset osoba, koja će u toku dana biti sprovedena u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.
Nakon ispitivanja u službenim prostorijama SIPA-e, oni će u zakonskom roku biti predati u dalju nadležnost postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa do sada su otkriveni i privremeno oduzet novac u iznosu od 165.000 KM, poslovna dokumentacija, računari kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela “Organizovani kriminal”, “Nedopuštena trgovina” i “Pranje novca” propisana Krivičnim zakonom BiH, kao i krivična djela iz krivičnih zakona RS, FBiH i Brčko Distrikta i to “Podstrekavanje”, “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, “Falsifikovanje ili uništenje službene isprave” i “Krivotvorenje službene isprave”.

Iz SIPA-e obavještavaju da je operativna akcija još uvijek u toku te će o konačnom ishodu javnost biti informisana naknadno.

Podsjećamo, akcija “Klaster” provedena je na područjuv Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara.