Početna BiH U USK sve više prevara građana putem interneta

U USK sve više prevara građana putem interneta

Na području Unsko-sanskog kantona tokom prošle godine zabilježen je povećan broj prevara građana putem interneta u odnosu na ranije godine, a najveći broj takvih prevara, kažu u policiji USK, dešavao se putem online kupovine ili davanjem ličnih podataka za sudjelovanje u nagradnim igrama.

“Takva krivična djela zabilježena su u 27 slučajeva, policija je postupala po prijavama prevarenih građana i protiv određenog broja lica, u slučajevima gdje postoji osnovana sumnja u počinjenje takvih djela, pokrenut je postupak u saradnji s Tužilaštvom USK”, kaže Adnan Beganović, portparol policije Unsko-sanskog kantona.

Navode kako se takva djela događaju tako što sajber prevaranti izrade lažne Facebook profile ili mail adrese, putem kojih komuniciraju s građanima te ih obavještavaju da su ostali bez novca, da su opljačkani ili izgubili dokumente, tražeći da im se novac u vidu pomoći pošalje na određeni broj računa ili određeno mjesto.

“Također, značajan broj slučajeva se odnosi i na navodne nagradne igre u kojima se zloupotrebljava ime vodećih svjetskih brendova, pa se građani obavještavaju kako su dobitnici novčanih nagrada, pri čemu olako daju brojeve svojih računa. Takvi prevaranti imaju perfidne priče, nude primamljive ponude, kao što je recimo sudjelovanje u nekim finansijskim projektima gdje treba uplatiti novac da se sudjeluje, a navodno vas čeka velika dobit. Nekada je dovoljno proslijediti samo jedan euro da oni dobiju kanal kako da pristupe podacima građana”, kaže Esad Delić, informatički stručnjak. Navodi kako ovakve prevare postaju sve raznovrsnije te pozivaju građane da ne nasjedaju na različite obavijesti o nagradnim igrama na društvenim mrežama niti da dostavljaju lične podatke nepoznatim osobama. “Također, sve poruke i molbe za dostavljanje novca čak i od poznatih imena i prezimena treba dodatno provjeriti, dobro pazite na osobne podatke, takođe dobro razmislite kakve podatke dijelite putem društvenih mreža, online plaćanja radite samo preko sigurnih internet stranica i koristeći sigurne načine povezivanja putem interneta. Ukoliko postoji i najmanja sumnja da se radi o prevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju događaj treba odmah prijaviti najbližoj policijskoj stanici ili na besplatan broj telefona 122”, saopštavaju iz MUP-a USK.