Situacija po pitanju migranata na području Unsko-sanskog kantona trenutno je mnogo mirnija u odnosu na ranije godine, a namjera kantonalnih vlasti je da u narednim danima sve migrante smjesti u postojeće prihvatne centre.

Prema podacima MUP-a USK, trenutno se na području ovog kantona nalazi oko 2.000 migranata, od čega je jedan broj trenutno bez smještaja.

Zbog toga su posljednjih dana pripadnici policije i Službe za poslove sa strancima BiH poduzeli nekoliko akcija, tokom kojih su migranti iz divljih kampova prebačeni u centar Lipa, gdje je nedavno otvoreno kontejnersko naselje prilagođeno za boravak u zimskim uslovima.

Tokom tih akcija nije bilo problema niti protivljenja migranata,  koji su svjesni da s pogoršanjem vremenskih prilika moraju pronaći sigurnije utočište. Trenutno u Lipi boravi oko 800 migranata, s tim da ukupan kapacitet ovoga centra iznosi 1.500. Premijer USK Mustafa Ružnić kaže kako će predstojeću zimu svi migranti dočekati u adekvatnom smještaju.

“Zahvaljujući dobroj saradnji i koordinaciji svih nadležnih institucija, došlo je do značajnog smanjenja priliva migranata u naš kanton. Na ulicama Bihaća i Velike Kladuše ih je mnogo manji broj, a i oni su postali svjesni da sada smještaj moraju tražiti u nadležnim kampovima i van naseljenih područja”, kazao je Ružnić.

O tome kako će se u narednim godinama razvijati migrantska kriza, niko sa sigurnošću ne može prognozirati, a ono što može iskomplikovati situaciju su dešavanja na granici između Bjelorusije i Poljske.

“Ova situacija može biti otežavajuća okolnost ukoliko ta ruta, koju koriste migranti, bude zatvorena. U tom slučaju uvijek postoji rizik da će dolaskom proljeća oživjeti ranija ruta preko Srbije u Bosnu i Hercegovinu, te da ćemo ponovo imati migrantsku krizu širih razmjera. Nadamo se kako do toga ipak neće doći”, kaže Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK.

nezavisne