Početna Vijesti U Tuzli se porodilo 55 maloljetnica, najmlađa majka imala samo 15 godina

U Tuzli se porodilo 55 maloljetnica, najmlađa majka imala samo 15 godina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla prošle se godine čak 55 maloljetnica porodilo.

Od tog broja, njih četiri imale su samo 15 godina, sa 17 su postale majke 44 porodilje, a sa 16 godina porodilo se njih sedam.

– Najmlađa porodilja imala je 15 godina. Lani su, baš kao i ranijih godina, četiri porodilje ostavile novorođenčad u našoj klinici. Ove bebe smještene su u Dom za djecu bez roditeljskog staranja – navode iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinama je izražen problem visokog procenta maloljetnih djevojaka i djevojčica koje rađaju neplaniranu i neželjenu djecu. Takve trudnoće izuzetno su rizične, jer djevojke ili djevojčice u ginekološkom smislu još nisu formirane, a nisu ni spremne za preuzimanje uloge majke.

Polemike o tome treba li se u završnim razredima osnovnih škola uvesti predmet seksualnog vaspitanja traju godinama.

Takve ideje uglavnom nailaze na osudu roditelja, ali i, opšte gledano, sredine koja nije spremna prihvatiti predmete koji se izučavaju u modernim evropskim zemljama.

– Resorno ministarstvo nadležno je za uvođenje takvog predmeta. Imali smo nezvanične, preliminarne razgovore. Ali, sve se na tome završilo. Mnogo je tu problema koji se trebaju prevazići kako bi, recimo, jedan takav predmet bio uvršten u nastavni plan i program – kaže Nikola Čiča, direktor Prosvjetno – pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona.

Prekidi trudnoća

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo 2018. godine je obavljeno i 317 namjernih prekida trudnoće, ali nije poznato je li među njima bilo i maloljetnica.

(Avaz)

ASHA prodaja vozila