Početna Biznis U Tuzli se gradi fabrika igračaka

U Tuzli se gradi fabrika igračaka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na lokalitetu koji je godinama predstavljao odlagalište otpada na zapadnom ulazu u Tuzlu izvjestan period se poduzimaju sve aktivnosti na formiranju proizvodne zone. Do danas je izrađen jedan objekt u kojem je smještena fabrika peciva, a trenutno su u toku radovi na izradi hale za proizvodnju igračaka.

Epidemija koronavirusa nije usporila građevinske radove u proizvodnoj zoni Kreka sjever u Tuzli. Radnici se već danima nalaze na gradilištu kako bi sagradili halu u kojoj će se nalaziti fabrika za proizvodnju igračaka. Kako saznaje Klix.ba u Gradskoj upravi Tuzle, riječ je o kompaniji Koala automotive d.o.o Tuzla, a koja bi s radom u privrednoj zoni trebala početi u augustu ove godine.

U cilju stvaranja što boljeg poslovnog ambijenta u Tuzli je na atraktivnoj površini na zapadnom ulazu u grad odabrana parcela za kreiranje proizvodne zone koja pruža mogućnost za razvoj lokacija za stvaranje malih i srednjih preduzeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova cjelina predstavlja u potpunosti neizgrađen prostor, koji je svojim položajem godinama zanemarivan i služio je uglavnom kao odlagalište organskog i neorganskog otpada, a projekcijom izgradnje i uređenja formirani su pojedinačni proizvodno-prerađivački kompleksi.

U funkciji kompletna komunalna infrastruktura

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović za Klix.ba kaže da je do sada u okviru realizacije prve faze projekta izgradnje poslovne zone Kreka sjever izgrađena i stavljena u funkciju kompletna komunalna infrastruktura.

Ona se, prema riječima Imamovića odnosi na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, mrežu odvodnje oborinskih voda, izgrađena je saobraćajnica sa pješačkim trotoarima, savremena javna LED rasvjeta, kao i trafo stanica za potrebe snabdijevanja električnom energijom korisnika poslovne zone.

“Do sada je dodjeljeno osam parcela za gradnju poslovnih objekata po modelu zakupa gradskog zemljišta sa ustanovljenjem prava građenja. U toku su aktivnosti za dodjelu još četiri parcele privrednim subjektima. Poslovna zona Kreka sjever je određena za privredne subjekate iz proizvodnih djelatnosti koje ne ugožavaju životnu okolinu, odnosno koje su ekološki prihvatljive. Dakle, poslovna zona Kreka sjever će vrlo brzo biti u cijelosti realizovana po pitanju implementacije prve faze projekta”, naveo je Imamović.

Do danas je u ovoj zoni u potpunosti izgrađen jedan objekat, koji je već u funkciji, a u njemu se odvija proizvodnja peciva i kolača za trgovačke lance i lanac pekara Kabil.

“U toku je izgradnja drugog objekta čiji završetak i stavljanje u pogon se očekuje u augustu 2020. godine i riječ je o proizvodnji igračaka. Za tri dodatne parcele se vodi postupak izdavanja dozvola vezanih za gradnju”, istaknuo je Imamović.

Posao za minimalno 520 osoba

U okviru proizvodne zone Kreka sjever u Tuzli će djelovati poslovni subjekti iz oblasti proizvodne djelatnosti koje su ekološki čiste, a Imamović navodi da je očekivani broj radnih mjesta minimalno 520.

Grad Tuzla privrednim subjektima koji žele da izgrade svoje proizvodne pogone u okviru poslovne zone Kreka sjever, nudi brojne pogodnosti, a najveća od njih je dugoročni zakup gradskog građevinskog zemljišta pod veoma povoljnim uslovima, u trajanju od najmanje 40 godina, uz zasnovano pravo građenja.

“Na ovakav način kompanije nemaju velika početna ulaganja koja su potrebna za obezbjeđenje zemljišta za građenje, što u velikoj mjeri utječe na likvidnost kompanije u prvim godinama rada i oslobađa im sredstva potrebna za nabavku mašina i opreme te izgradnju proizvodnog pogona, kao i za ostale troškove koje kompanije imaju u prvim godinama rada”, ističe Imamović.

Također, Grad Tuzla je izgradio kompletnu komunalnu infrastrukturu, što je osnovni preduslov za nesmetan rad poslovnih subjekata, a na osnovu mehanizma zasnovanog prava građenja na zakupljenim parcelama u okviru ove poslovne zone, privrednici stiču mogućnost za dobijanje kredita, po različitim kreditnim linijama.

“Grad Tuzla daje i mogućnost plaćanja naknade za pogodnost lokacije – rente, na način da se uz zaključenje ugovora i dostavljanje odgovarajućeg sredstva obezbjeđenja potraživanja prije izdavanja odobrenja za građenje, uplati iznos od 50 posto, dok se preostalih 50 posto može plaćati na rate nakon izdavanja odobrenja za građenje, do izdavanja upotrebne dozvole, a najduže na period od tri godine”, dodao je gradonačelnik Tuzle.

Osnovni uslov da bi se privrednici mogli prijaviti na javni poziv za dugoročni zakup gradskog građevinskog zemljišta u okviru poslovne zone Kreka sjever, jeste da će obavljati proizvodnu djelatnost koja je ekološki čista te da će na svakih 100 kvadratnih metara dodijeljenog zemljišta uposliti najmanje jednu osobu.

ASHA prodaja vozila