Početna Svijet U Švajcarskoj će moći da rade svi građani EU osim Hrvata

U Švajcarskoj će moći da rade svi građani EU osim Hrvata

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani Rumunije i Bugarske će od 1. juna ove godine imati punu slobodu ulaska, zapošljavanja i otvaranja posla u Švajcarskoj

Kako je objavilo bugarsko ministarstvo spoljnih poslova, Bugari i Rumuni će ubuduće imati ista prava kao i ostali građani Europske unije – osim građana Hrvatske, prenosi bugarska novinska agencija.

Hrvatska će, dakle, ostati jedina država članica EU čiji građani ne mogu živjeti i raditi pod Alpima, već moraju da imaju radnu dozvolu ako žele ostati u Švajcarskoj više od tri mjeseca, u skladu s kvotom koju je ova zemlja uvela, piše index.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švajcarska nije članica EU, ali s Unijom je blisko povezana kroz niz bilateralnih sporazuma, koji joj omogućuju da učestvuje u jedinstvenom tržištu EU iako nije članica.

To je postalo moguće nakon što je Švajcarsko savezno veće (vlada Švicarske konfederacije) 15. maja usvojilo odluku kojom je ukinulo kvote za bugarske i rumunske građane. Tom je odlukom izmenjena i službena Regulacija primjene sporazuma između EU i Švajcarske o slobodnom kretanju osoba.

Švajcarska je, naime, kao i neke druge članice EU, uvela tranzicijski period po pitanju slobode kretanja za građane novih članica Unije. Budući da je maksimalno trajanje tranzicijskog perioda 10 godina, prema sporazumu između Švajcarske i EU, tranzicioni period je počeo 1. juna 2009., a završava 31. maja 2019.

 

ASHA prodaja vozila