Početna BiH U Srpskoj 12 preduzeća spremno da proizvodi zaštitne maske

U Srpskoj 12 preduzeća spremno da proizvodi zaštitne maske

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pojedina privredna društva u Republici Srpskoj preorijentisala su svoju proizvodnju i počela sa izradom pamučnih zaštitnih maski za potrebe svojih zaposlenih i nadležnih službi u njihovim lokalnim zajednicama, a u skladu sa raspoloživim repromaterijalom, spremna su da pomoć pruže i stanovništvu..

U Privrednoj komori RS ističu da zbog širenja virusa korona na domaćem tržištu nedostaju zaštitne maske, te da su zbog toga anketirali privredna društva tekstilne industrije s ciljem iznalaženja rješenja.

– Maske uglavnom izrađuju od pamuka i služe za višekratnu upotrebu. Posebno ističemo da postoje preduzeća iz ove oblasti koja su spremna da se potpuno preusmjere ili da dio svojih kapaciteta preorijentišu na proizvodnju maski, za šta im je neophodno obezbijediti repromaterijal – istakli su u Privrednoj komori i dodali da je do sada 12 preduzeća izrazilo spremnost da da­ svoj doprinos u prevazilaženju ovog problema.

Među onima koji su odlučno stali u zaštitu svojih sugrađana u vrijeme širenja virusa korona je i preduzeće “Pčelica Maja” iz Bileće koje proizvodi dječju odjeću, a u proteklih nekoliko dana sašilo je više od 1.000 zaštitnih maski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Prve maske sašili smo za svojih 27 zaposlenih, a potom i za zaposlene u bilećkom Domu zdravlja, pripadnike policije i zaposlene u drugim institucijama – rekao je za “Glas Srpske” vlasnik te firme Drago Vujović.

Dodao je da je plan preduzeća da dnevno šiju bar oko 1.500 maski i da pruže pomoć prvo svima u svojoj opštini, a potom i drugima.

– Napisali smo i preporuku za upotrebu, odnosno da se prije prve upotrebe maska opere na 90 stepeni, a potom izvrši dezinfekcija peglom. Može se nositi nekoliko časova, pa i čitav dan, u zavisnosti od posla kojim se bavi onaj ko je nosi, a potom je potrebno ponovo oprati i dezinfikovati – pojasnio je Vujović i dodao da su sve maske do sada poklonili, a ukoliko budu proizvodili veće količine i maske stavljali u prodaju, cijena bi bila oko 1,5 KM plus PDV, samo da pokriju troškove rada.

Humanost i odgovornost u vrijeme vanredne situacije u Republici pokazuje i tekstilno preduzeće “Sana linea” iz Kostajnice koje priprema 10.000 zaštitnih maski.

– Maske će biti donirane radnicima preduzeća, privrednim subjektima u opštini i poslovnim partnerima – rekli su u firmi “Sana linea”.

Maske za svoje radnike sašili su i u preduzeću “Smart tekstil” u Krupi na Uni, a namjeravaju da pomognu i ostalim sugrađanima.

– Za svoje radnike u ovom i pogonu u Bugojnu, te vozačima sašili smo duple maske. Ukoliko uspijemo da obezbijedimo repromaterijal, spremni smo da šijemo maske i za građane – rekao je za “Glas Srpske” zamjenik direktora tog preduzeća Aleksa Gudalo.

Za pomoć i podršku spremna je i firma “Gončin” iz Gradiške koja zapošljava 55 ranika koji proizvode radna odijela.

– Nismo to ranije radili, ali smo spremni da pomognemo i u saradnji sa Privrednom komorom RS preduzećemo sve što bude potrebno – rekao je direktor firme Danijel Gončin.

Materijal

Drago Vujović ističe da tkanine za pravljenje maski u firmi “Pčelica Maja” za sada imaju, ali da im nedostaje guma.

– Nemamo lastike koja je potrebna za maske, pa se snalazimo na sve moguće načine i koristimo lastiku namijenjenu za izradu bretelica. Problem je što je nema ni kod naših dobavljača – rekao je Vujović.

glassrpske.com

ASHA prodaja vozila