Početna Region U Sloveniji sve ozbiljnija situacija, od danas na snazi nova mjera

U Sloveniji sve ozbiljnija situacija, od danas na snazi nova mjera

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sloveniji je epidemiološka situacija sve ozbiljnija jer se drugi dan zaredom bilježi više od 300 novih zaraza korona virusom, prenijela je Hina.

U posljednja 24 sata u Sloveniji su potvrđene 362 infekcije korona virusom, što je neznatno manje od jučerašnjih rekordnih 387, rekao je jutros za slovačku televiziju portparol vlade Jelko Kacin.

Od danas je u Sloveniji na snazi odluka vlade o zabrani okupljanja više od deset ljudi u javnim i privatnim prostorijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trgovine, pošte i slične ustanove moraju da obezbijede da u isto vrijeme u njima ne bude više od jedne osobe na 20 kvadratnih metara. Uvedena su ograničenja za rad lokala i reastorana koji će moći da poslužuju goste samo za stolovima, uz potreban razmak, dok su zabranjeni prijemi i na kojima se poslužuje jelo i piće.

Ministar unutarašnjih poslova Aleš Hojs izjavio je sinoć da ako narednih dana nove mere ne budu dale željeni rezultat i broj novozaraženih na padne, onda će vlada razmisliti i o strožim mjerama i preporukama, a moguće je i postepeno zatvaranje frizerskih salona i sličnih delatnosti, kao što je bilo proletos za vrijeme prvog talasa epidemije.

Hojs je potvrdio da će se danas popodne na zahtjev premijera Janeza Janše održati i sastanak Savjeta za nacionalnu bezbjednost na kome će se raspravljati o epidemiološkoj situaciji koja je ozbiljna.

Janša je početkom nedjelje na konferenciji za novinare pozvao građane na odgovornost i solidarnost kroz strogo pridržavanje epidemioloških pravila, rekavši da će to biti svojevrsni društveni test, a da bi Slovenija u slučaju dramatičnog pogoršanje situacije i ulaska u tzv. crvenu zonu riskirala zatvaranje sa svim društvenim i ekonomskim posljedicama, što treba izbeći.

Prema planu koji je ove nedjelje potvrdila vlada, Slovenija bi ušla u tzv. crvenu zonu i ponovo proglasila epidemiju kada broj zaraženih na sto hiljada stanovnika u 14 dana pređe 140, i kad u bolnicam a bude više od 250 oboljelih, od kojih 50 teže. U tom slučaju bile bi potrebne drastičnije mjere, koje mogu da se izbjegnu uz disciplinovano ponašanje.

Agencije

ASHA prodaja vozila