Početna Region U Sloveniji  doneseni zaključci: Bosni do kraja godine dati kandidatski status EU

U Sloveniji  doneseni zaključci: Bosni do kraja godine dati kandidatski status EU

Nakon sastanka Brdo Brijuni procesa novinarima se obratio slovenski predsjednik Borut Pahor koji je i bio inicijator sastanka. On je rekao da se učesnici nisu mogli dogovoriti oko nekih stvari, ali da su doneseni zaključci koji se odnose i na davanje kandidatskog statusa BiH.

Na početku rekao je kako je diskusija bila konstruktivna uprkos tome što su odustali od pripremanja deklaracije, a koju nisu podržali Šefik Džaferović i Željko Komšić.
SLOVENIJA
Džaferović i Komšić odbili prijedlog deklaracije, Pahor i Milanović je povlače
“Insistirali smo na onome što nas ujedinjuje, a ne podjeljuje iako znamo da postoje neke stvari oko kojih se ne slažemo. Diskusije i rasprave nisu bile toliko dramatične da nas onemoguće donijeti zajedničke zaključke. Nažalost nismo bili u mogućnosti donijeti deklaraciju, prestali smo spremati deklaraciju u potpunosti jer su postojale neke stvari koje su nas razjedinjavale”, rekao je slovenski predsjednik Borut Pahor referirajući se na konstitutivnost naroda oko koje se nisu mogli usaglasiti sa Komšićem i Džaferovićem.

Dodao je još: “Vidjeli smo da nivo povjerenja nije visok, možda i nema želje da dođemo do zajedničkog stajališta. Zbog toga smo shvatili da će biti teško ovo organizovati i to nije dobar signal za Zapadni Balkan”.

Umjesto deklaracije, usvojeno je ukupno šest zaključaka. Jedan od zaključaka se odnosi na davanje statusa kandidata EU Bosni i Hercegovini do kraja 2022. godine, kao i ukidanje viznog režima.

Potvrđeno je da su voditelji procesa Brdo – Brijuni za mir i stabilnost u regiji kao i za širenje Evropske unije. Također je rekao da su potrebna rješenja za ublažavanje posljedica ekonomske i energetske krize.