Početna Vijesti U SLIJETANJU AUTOBUSA U MJESTU ZLI BRIJEG KOD KAKNJA PRIJE 22 GODINE...

U SLIJETANJU AUTOBUSA U MJESTU ZLI BRIJEG KOD KAKNJA PRIJE 22 GODINE POGINULA 43 PUTNIKA: EVO ŠTA SE JOŠ DOGODILO NA DANAŠNJI DAN

Danas je 13. maj 2022. godine.

Današnji dan u prošlosti su obilježili brojni događaji.

1619. Po nalogu princa Morisa od Nasaua, pod optužbom za religioznu subverziju pogubljen je nizozemski državnik Johan fan Oldenbarnevelt, osnivač moderne nizozemske države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1717. u Beču rođena austrijska carica, češka i mađarska kraljica Marija Terezija, nasljednica Karla VI od 1740, jedna od najznačajnijih ličnosti dinastije Habsburga.

1787. Prvi brodovi sa robijašima krenuli iz Engleske prema novoj koloniji Australiji koja je tada Engleskoj služila kao kažnjenička kolonija.

1792. Rođen italijanski svećenik Giovanni Mastai Ferretti, od 1846. papa Pio IX. Za vrijeme njegovog pontifikata, najdužeg u historiji Rimokatoličke crkve (31 godina i 236 dana), prestala je da postoji Crkvena država (1870). Najveći njen dio ušao je u sastav Kraljevine Sardinije, dok je Papska država svedena na nekadašnji Patrimonij.

1851. U Šapcu rođen pisac i ljekar Laza Lazarević.

1888. U Brazilu zvanično ukinuto ropstvo.

1914. Rođen američki bokser Joe Louis, prvak svijeta u teškoj kategoriji od 1937. do 1949, kada se povukao.

1930. Umro norveški polarni istraživač i diplomata Fritjof Nansen. Kao visoki komesar Društva naroda rukovodio je repatrijacijom ratnih zarobljenika nakon Prvog svjetskog rata.

1961. Umro američki filmski glumac Gary Cooper, dobitnik Oscara za filmove “Narednik Jork” i “Tačno u podne”.

1981. Na Trgu svetog Petra u Rimu u atentatu je ranjen papa Ivan Pavao II. Atentator Mehmed Ali Agdža je uhapšen. Pušten je iz zatvora nakon 20 godina i u junu 2000. predat Turskoj.

1990. U Zagrebu na stadionu u Maksimiru uoči fudbalske utakmice zagrebačkog Dinama i beogradske Crvene zvezde dogodio se krvavi obračun navijača ova dva kluba.

1994. Ministri vanjskih poslova SAD-a, EU i Rusije postigli u Genevi saglasnost o zajedničkoj strategiji u rješavanju agresije na BiH.

1999. Države Peru i Ekvador potpisale dokument o razgraničenju, okončavši poslije šest decenija spor zbog kojeg su te zemlje tri puta ratovale.

2000. Na magistralnoj cesti M17, kod mjesta Zli Brijeg kod Kaknja, autobus Buco-transa sletio s mosta, prilikom čega su poginula 43 putnika.

2000. U Novom Sadu ubijen Boško Perošević, predsjednik Izvršnog vijeća Autonomne pokrajine Vojvodine. Ubijen je prilikom obilaska Novosadskog sajma, a ubistvo je počinio portir sajma Milivoje Gutović iz Ratkova, rodnog mjesta Peroševića.

Boško Perošević

2014. U nesreći u rudniku uglja u Somi kod Manise na zapadu Turske poginula su 282 rudara, a 450 je povrijeđeno.

2017. U padu sportskog aviona tokom promotivnog leta u naselju Jasenice južno od Mostara poginulo je pet osoba. Poginuli su pilot i četiri mlađe osobe.

2018. U samoubilačkim napadima na tri crkve u indonezijskom gradu Surabayji poginulo je 11 osoba, a na desetine su ranjene. Napad na ove crkve izveli su članovi jedne porodice – jedan napad izvela je majka sa dvoje djece, dok su otac i tri sina napali druge dvije crkve.