Početna Vijesti U školskim plastenicima proizvode rasad pa ga prodaju

U školskim plastenicima proizvode rasad pa ga prodaju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici Poljoprivredno-prehrambene škole u svojim plastenicima, koji se nalaze u Puharskoj kod Prijedora ove godine planiraju proizvesti oko 8.000 komada rasada.

Brojni kupci

Rasad proizvode posljednjih 15 godina i najveći dio prodaju. I to ne samo kupcima s područja Prijedora, već i iz Banje Luke, Srpca pa i dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Uglavnom oni koji su ga ranije kupili dolaze svake godine po novi. Toliko je kvalitetan. U proizvodnji rasada, a riječ je o paradajzu, paprici, dinji, celeru I kupusnjačama, pratimo nauku, uvodimo nove hibride koji su se dobro pokazali u ogledima – kaže Jovanka Dražić, profesor stručnih predmeta u Poljoprivredno-prehrambenoj školi.

Na praksi su jučer bili učenici prvih razreda, poljoprivredni i agroturistički tehničari koji znanje s praktične nastave nerijetko primjenjuju i u svojim domaćinstvima.

Prave zimnicu

Od prodaje rasada prošle godine rekonstruirali su plastenike, a novac usmjeravaju i na ekskurzije, izlete i troškove za sanitarne knjižice učenika prehrambene struke. Dio povrća koji proizvedu u plastenicima koristi se opet za praktičnu nastavu, za pravljenje zimnice.

Dobili mehanizaciju

Poljoprivredno dobro ove škole dobro je opremljeno i mehanizacijom. Prema riječima Gorana Aničića, profesora praktične nastave, radi se mahom o donacijama koje su stigle posredstvom Agencije za ekonomski razvoj “Preda-PD” i Ministarstva poljoprivrede RS.

– Imamo dva traktora, ali i dosta ostale mehanizacije. Uglavnom imamo sve potrebno za obradu plastenika, ratarsku proizvodnju, za voćnjake – kaže Aničić.

(Avaz)

ASHA prodaja vozila