Početna Prijedorski region U Ravskoj kod Prijedora: I danas se do mnogih kuća pješači kardinalovim...

U Ravskoj kod Prijedora: I danas se do mnogih kuća pješači kardinalovim stopama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za obnovu crkvenog krova novac dali mještani, Vlada Hrvatske i Grad Prijedor.

Stanovnici osamdesetak stalnih domaćinstva Gornje Ravske kod Prijedora i za blagdnane dočekuju svoje najmilije, koji danas žive u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj… U lokalnoj Crkvi svetog Ivana Krstitelja, koja će uskoro dobiti novi krov, svake nedjelje služi se misa. Tu su svakog Božića i jaslice koje su pravili jedan Nikola te Sanela i Josip Delić, mladi bračni par, koji je, za razliku od mnogih, odlučio ovdje ostati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo pješačenje

Za obnovu crkvenog krova, koji je ranije prokišnjavao, Vlada Hrvatske je putem Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH odobrila skoro 17.000 KM. Sa 3.000 maraka uključio se i Grad Prijedor, a ostalo su prikupili mještani.

Do ovog brdskog sela na nadmorskoj visini od skoro 500 metara, s bajkovitom prirodom, gdje se oči u oči mogu sresti srne, lisice, a ponekad i mrki medvjed… stiže se prilično lošim putem. Tim se putem nekad sedamdesetih u jednoj Folciki vozio i današnji kardinal Vinko Puljić, tada mjesni župnik. Naš domaćin, sadašnji župnik Ilija Pilićić, vozi džipa kojeg je naslijedio od svog prethodnika.

– Nekad tu ni terenac ne pomaže, već samo pješačenje kardinalovim stopama, koji je pješice obilazio mnoge kuće. A nekad se do kuće gdje ljudi žive, recimo u Donjoj Ravskoj, mora voziti i po pola sata. I još na to pješačiti ako je snijeg kao sad. Ovo je brojnija župa i, srećom, ima mlađih obitelji – govori župnik Piličić.

 

Mjesto u džipu

Uz put staje, od jedne župljanke uzima mladu pšenicu, božićni dar crkvi. Drugoj, 76-godišnjoj Nevenki Blažević ljubazno pravi mjesto u džipu. Nevenka se žali na koljena, a do crkve pješači četiri kilometra u jednom pravcu.

– Stigne me velečasni, Bog mu dao, pa uvijek s njim odem i dođem – kaže Nevenka, koja domaćinstvo, uz malo penzije, ovčica i pčela, dijeli sa 48-godišnjim sinom Ivom.

Nije se oženio, a nema ni posla. Ostalo šestero Nevenkine djece rasulo se po svijetu, a oni koji su najbliže, u Hrvatskoj i Sloveniji, dolaze za blagdane.

U crkvi srećemo i porodicu Didović iz susjedne Ovanjske. Zbog mise su prepješačili osam kilometara. Marija, koja kao podvornica u školi sa pola radnog vremena sa 210 maraka izdržava petočlanu porodicu, kaže da im to ne smeta.

Samo pet učenika

– Uz put bi trebalo riješiti i struju, jer malo-malo pa je nestaje, nema fiksnije telefonije, u školi je samo pet učenika, jedno više nego prošle godine. I nadamo se da se neće ugasiti – nada se Piličić.

(Avaz/Prijedor24.com)

ASHA prodaja vozila