Početna BiH U protekloj deceniji pogoršao se standard većine građana

U protekloj deceniji pogoršao se standard većine građana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvanična statistika pokazuje da je prosječna plata u novembru lani iznosila 880, a u istom mjesecu 2008. godine 790 KM, dok je prosječna penzija povećana sa 321 na 367 maraka.

S druge strane, potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Srpskoj je prije deset godina koštala 1.631, a sada je za nju potrebno obezbijediti 1.889 KM, podaci su Saveza sindikata RS.

Nije teško izračunati da je, u pomenutom periodu, prosječna plata povećana za 90, a penzija za 46 maraka, dok je trošak potrošačke korpe odletio za skoro 260 KM. To znači da je iznos poskupljenja korpe za tri puta veći od iznosa povećanja plate, te skoro šest puta veći od iznosa za koji su, unazad deceniju, povećane penzije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno, jedna četvoročlana porodica u RS samo za hranu treba da obezbijedi 689 KM, dok, s druge strane, čak 60 odsto zaposlenih radi za platu manju do 800 KM. Svaki četvrti među njima zarađuje 440 KM ili ispod tog iznosa, što nije dovoljno ni za četvrtinu potrošačke korpe.

Penzioneri su već odavno prestali da prate bilo kakve statistike, s obzirom na to da su mnogi od njih već na samoj granici totalnog siromaštva. Oni sa prosječnim, pa čak i nešto većim penzijama, samo mogu da plate režije, kupe lijekove, te obezbijede dovoljno hljeba i još nešto onih najjeftinijih namirnica.

Mnogi radnici su u tek malo boljoj poziciji, jer godinama unazad svojim primanjima, koja su tek neznatno otišla gore, jedva sustižu one najosnovnije, odnosno neizbježne troškove.

Žarko S, trgovac iz Banjaluke, kaže da već pet godina radi za gotovo istu platu.

– Kada sam počeo da radim, moja plata je iznosila 580 maraka, i tako je bilo sve do lani, kada je povećana na 620 KM. U međuvremenu, sve je poskupilo, tako da je od ovog povećanja slaba vajda. Plata za koju radim taman je da čovjek ne bude gladan i ništa više – ističe naš sagovornik.

U udruženjima potrošača potvrđuju da je prošlodecenijski rast plata i penzija nesrazmjeran rastu troškova života u istom periodu.

– Još je dobro kad neko prima prosječnu platu, jer većina ipak radi za manje zarade kojima mogu da pokriju tek trećinu potrošačke korpe. Poseban problem je to što u mnogim porodicama radi samo jedan član, i to za platu od nekih 600 KM, što nije dovoljno čak ni za trošak prehrane za jedno domaćinstvo. S druge strane, troškovi života samo rastu, što se neminovno odražava na kvalitet života – kaže izvršna direktorka Udruženja građana „Don“ iz Prijedora Murisa Marić.

Analiza Saveza sindikata RS pokazala je da plate u realnom sektoru trošak sindikalne potrošačke korpe pokrivaju od 31,7 do 36,3 odsto.

– Ovu korpu je prosječna isplaćena neto plata u novembru pokrivala sa svega 46,6 odsto. Jasno je da u RS što prije treba povećati plate i poboljšati životni standard svim radnicima, kako bi se smanjio trend odlaska mlade i kvalifikovane radne snage – saopštili su iz ovog saveza.

Takođe, više istraživanja je pokazalo da čak 73,1 odsto stanovništva redovno posuđuje novac, odnosno da za većinu dodatni udar na budžet predstavlja svaki iznenadni trošak veći od 50 KM.
Pala potrošnja

Činjenicu da se u današnje vrijeme mnogi odriču i onih najosonovnijih potreba, potvrdila je i najnovija Anketa o potrošnji u RS. Tako je za samo četiri godine prosječna mjesečna potrošnja jednog domaćinstva u Srpskoj pala za 107 KM. A pad životnog standard posebno se odrazio na trošak prehrane, koji je u pomenutom periodu sletio za više od 15 odsto – sa 469 na 397 KM. To potvrđuju i trgovci, koji kažu da je sve više onih koji u dnevnu nabavku dolaze sa nekoliko maraka u novčaniku, pa meso kupuju na grame, a voće i povrće na komad.

Srpska info