Početna Prijedorski region U Prijedoru za 4 godine završeno 20 odsto projekata

U Prijedoru za 4 godine završeno 20 odsto projekata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Prijedor je završio 20 odsto projekata, odnosno 32 od 159 planiranih projekata od 2014. do 2018. godine.

Ovi podaci navedeni su u “Izvještaju o srednjoročnoj evaluaciji Integralne strategije razvoja Grada Prijedora za period 2014.-2018. godina”, koji su usvojili odbornici na posljednjem zasjedanju Skupštine grada.

Šefica Odsjeka za strateško planiranje, upravljanje projektima i razvojem, Zinajda Hošić rekla je da je najviše projekata urađeno u sektoru društvenog razvoja, odnosno 37 odsto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Zatim u sektoru životne sredine 15 odsto, pa u sektoru ekonomskog razvoja 7 odsto – izjavila je Hošićeva.

Navela je da je za sve projekte utrošeno 69,97 miliona KM, od planiranih 239,99 miliona KM.

Strategijom je planirano da budu popunjene dvije trećine Industrijske zone “Celpak” i jedna trećina u zoni “Čirkin polje”. Hošićeva navodi da je ovaj cilj djelimično ostvaren, jer je u “Celpaku” pogon “Toplane” na biomasu, te preduzeće koje proizvodi plastičnu galanteriju.

Dodaje da je potpuno ostvaren cilj da se povećaju ulaganja i prihodi u poljoprivredi.

– Broj poljoprivrednih gazdinstava je kontinuirano rastao, od 957 registrovanih gazdinstava 2015. godine, uz stalno povećanje, krajem 2018. registrovano je ukupno 1.253 gazdinstava, što je za 31 odsto više – kaže Hošićeva.

Dodala je da je djelimično ostvaren i cilj da se poboljša turistička ponuda Prijedora, prvenstveno na području Nacionalnog parka „Kozara“.

– Registrovan je rast prihoda u oblasti turizma i ugostiteljstva od 24 odsto u periodu 2015.-2018. godina, dok je broj zaposlenih u oblasti turizma i ugostiteljstva u istom periodu imao negativan trend – rekla je ona.

U izvještaju je navedeno da je u ovom periodu broj zaposlenih umanjen za 12 radnika, odnosno 20 odsto, te da je pretpostavka da pojedini poslodavci nisu prijavljivali radnike i da je broj sezonskih radnika uticao na ovaj rezultat.

Jedan od ciljeva bio je unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i zapošljavanja.

– Ovaj cilj je djelimično ostvaren, jer je registrovan porast prihoda malih i srednjih preduzeća za 36 odsto i porast broja zaposlenih za 15 odsto u periodu 2014.-2018. godina. Broj novopokrenutih radnji po godinama je bio u padu – izjavila je Hošićeva.

Dodala je da je djelimično ostvaren i cilj projekta „Podrška investicionim aktivnostima i razvoju javno-privatnog partnerstva“, jer je ostvaren stalan rast privrednih ulaganja dijaspore, ali nije došlo do rasta zaposlenih u rudarstvu.

– Energetska efikasnost u svrhu održivog razvoja je veoma aktuelna tema. I pored značajnih projekata, koji su realizovani u proteklom periodu, emisije CO2 nisu smanjene – kaže Hošićeva.

Navela je da je djelimično izgrađena i društvena infrastruktura.

– Rekonstruisana su 23 objekta za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, povećan je broj korisnika kulturnih usluga i sportskih sadržaja, u funkciju je stavljeno 29 objekata ambulante porodične medicine – navela je ona.

Dodaje da je prioritet privlačenje investicija, te da je neophodno pojednostaviti administrativne procedure. Među ciljevima je i modernizacija postojeće privrede, kao i uvođenje novih tehnologija, uz zaštitu životne sredine i razvoj poljoprivredno-prehrambene industrije.

– Problem nedostatka adekvatne radne snage osjećaju svi privrednici, naročito u uslovima odlaska radne snage u inostranstvo. Posebno su značajni programi za usklađivanje tržišta rada sa potrebama privrede, kao i veze s predstavnicima dijaspore – navedeno je u izvještaju.

Preporuke iz ovog izvještaja trebalo bi da budu korištene tokom izrade nove startegije razvoja grada Prijedora.

Đaković: Završićemo planirano

Odgovarajući na pitanje odbornika da li će penzioneri dobiti šahovsku tablu u centru grada, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da će planirano biti urađeno.

– Generalno znate da su krupni projekti koji se rade u gradu Prijedoru u završnim fazama. Imamo još manjih projekata koji su bili prijedlozi savjeta mjesnih zajednica i cijenim da ćemo u skorom periodu uraditi ne samo šahovsku tablu, već tu ima još pojedinačnih projekata koje smo planirali, da ako ne u ovoj, završimo u idućoj godini – obećao je Đaković.

Srpska Info

ASHA prodaja vozila