Početna Vijesti U Prijedoru postavljeno pet meteoroloških stanica

U Prijedoru postavljeno pet meteoroloških stanica

Na poljopivrednom zemljištu Novaka Kuzmana u selu Božići danas je postavljena meteorološka stanica koja će ovom proizvođaču pomoći da se uspješno nosi sa posljedicama klimatskim promjena I negativnim uticajima koje one imaju na poljoprivredu.

Riječ je o aktivnosti u okviru projekta “Digitalizacija upravljanja poljoprivrednim zemljištem”, a postavljena meteorološka stanica mjeri temperaturu , vlažnost zemljišta, količinu i intenzitet padavina, intenzitet sunčeve radijacije, vlažnost lista.

“Ključno je da imamo potrebne podatke, da možemo preduzeti potrebne mjere. Preko ove stanice, koja je moderna, imaćemo podatke koji će nam pomoći da djelujemo preventivno, u smislu navodnjavanja, da otklonimo negativne posljedice i slično”, smatra Kuzman.

Na području Prijedora postavljano je pet ovakvih stanica. Poljoprivrednicama će podaci biti dostupni putem mobilne aplikacije “AgroLife”, a njihova preciznost gotovo je stopostotna.
“Sve meteo-stanice biće integrisane u jedinstvenu platformu “AgroLife”. To je platforma koja je svim poljoprivrednim proizvođačima dostupna besplatno, a u proteklom periodu radili smo na obuci poljoprivrednika kada je u pitanju korištenje platforme”, rekao je Dragan Šepa, sekretar za poljoprivredu i prehrambenu industriju u Privrednoj komori.

Digitalizacija u poljoprivredi ono je na čemu će i ubuduće raditi u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske, poručuju nadležni.
“Mi već imamo 26 meteo-stanica, kojima upravlja ministarstvo. Širimo taj sistem, kako bi naši poljoprivrednici na svom mobilnom telefonu mogli da imaju sve parametre upozorenja”, istakao je Goran Bursać, pomoćnik ministra za pružanje stručnih usluga poljoprivredi u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede .

Prijedor je jedna od četiri lokalne zajednice u ovoj administrativnoj jedninici u kojoj se provodi projekat “Digitalizacija upravljanja poljoprivrednim zemljištem”, u oviru kojeg su i instalirane meteorološke stanice. Projekat je namijenjen poljoprivrednicima kojima je u zakup ustupljeno gradsko zemljište.

“Mi smo u proteklom periodu radili radionice i obučili poljoprivredne proizvođače kako da unesu to zemljište u platformu. Od projekta će benefite imati i Grad, jer ćemo znati na koji način poljoprivrednici koriste zemljište, odnosno koje se kulture siju. To je nama jako značajno”, kaže Danijel Egić, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Prijedora.

Plan je da u četiri opštine i grada u manjoj administrativnoj jednici bude postavljeno 18 meteoroloških stanica.