Početna Prijedorski region U Prijedoru ove godine preko 120 prijava nasilja u porodici

U Prijedoru ove godine preko 120 prijava nasilja u porodici

Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, danas je počela globalna kampanja “16 dana aktivizma”, koja se obilježava u preko stotinu zemalja, a završava Međunarodnim danom ljudskih prava, 10. decembra. Svake godine, u ovu kampanju uključuje se i prijedorski Centar za socijalni rad, koji će, tim povodom, po osnovnim školama organizovati promotivne aktivnosti i predavanja za roditelje, nastavnike i stručno osoblje. Biće realizovana i obuka za subjekte zaštite, s akcentom na adekvatan pristup žrtvama nasilja.

“Ove godine, Centar za socijalni rad Prijedor odlučio se za temu “Prevencija i adekvatno reagovanje sistema”, a cilj nam je da građanima i subjektima zaštite ukažemo na adekvatno pravovremeno reagovanje i važnost prijavljivanja nasilja”, rekla je Sanja Topić, član Tima za zaštitu od nasilja u porodici u Centru za socijalni rad.

Prema podacima ove ustanove, za deset mjeseci ove godine evidentirano je 108 žena i 26 muškaraca žrtava nasilja u porodici. Petnaest maloljetnih lica bili su direktne žrtve, dok je 98 djece prisustvovalo scenama nasilja.