Početna Kultura U Prijedoru otvorena izložba “Prenos” Marije Jevtić Dajić

U Prijedoru otvorena izložba “Prenos” Marije Jevtić Dajić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Muzeju Kozare u Prijedoru sinoć je otvorena izložba pod nazivom “Prenos”, autora Marije Jevtić Dajić iz Novog Sada, koja je istakla da je postavka djelimično posvećena slijepim i slabovidim licima.

Riječ je o opusu Dajićeve od 15 crteža i nekoliko trodimenzionalnih modela, te jednog modela sa štampanom elektronikom i nekoliko manjih modela rađenih u atelje štampi.

Dajićeva je rekla da je ovo opus koji radi nekoliko godina, a čija je osnova vizantijska umjetnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je istakla da crteži i trodimenzionalni modeli približavaju vizuelnu umjetnost slijepim i slabovidim ljudima.

Dajićeva je rekla da je tokom rada spoznala da je želja i volja lica sa invaliditetom, a posebno slijepih i slabovidih lica da osjete likovnu i vizuelnu umjetnost bila izuzetno velika.

“To je bio razlog što sam se odlučila za ovaj korak, za žprenosž, odnosno približavanje umetnosti njima i ova izložba je delom posvećena slepim i slabovidim licima”, navela je Dajićeva.

Ona je dodala da utisci tih osoba i način kako je doživljavaju veoma bitno za njen dalji rad.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić istakao je,otvarajući izložbu, da je ona prva u nizu u ovogodišnjoj izlagačkoj sezoni, a po odluci Umjetničkog savjeta ove ustanove koji još od 2015. godine izlagače bira putem konkursa i jasno utvrđenih kriterijuma.

“To se pokazalo kao veoma dobro jer svake godine imamo sve više i sve kvalitetnijih autora, a kao kriterijum za izbor izlagača je autentičnost i snaga likovnog izraza što je, kada je riječ o ovoj izložbi, očigledno i zaslužuje da otvori ovogodišnju izlagačku sezonu”, rekao je Radonjić.

Marija Jevtić Dajić slikarstvo je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a doktorske studije je završila na Prirodno-tehničkom fakultetu u Ljubljani. Aktivno izlaže od 2009. godine i do sada je imala više od 500 grupnih i samostalnih izložbi i u Srbiji, ali i u zemljama kao što su Kina, Mađarska, Hrvatska, Španija.

Njena izložba u Muzeju Kozare biće otvorena do 18. marta.

Srna

 

 

ASHA prodaja vozila