Zahvaljujem pripadnicima policijske stanice i načelniku koji su odmah reagovali. Jutros sam dobio fotografije grafita i proslijedio im, oni su odmah poslali svoje ljude na teren, rekao je Mirsad Duratović, predsjednik Skupštine grada Prijedora i bivši logoraš

Novi grafiti osvanuli su, 3. decembra, u glavnoj ulici Kralja Petra Prvog Oslobodioca, te kod podvožnjaka u Prijedoru. Iz Policijske uprave (PU) Prijedor navode da su dobili prijavu o grafitima na kojima je ispisano “srpski heroj” sa kalupom iscrtanim likom na pet lokacija.

– Policijski službenici su izašli na lice mjesta i o navedenom obavijestili tužioca Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, koji se izjasnio da u navedenom slučaju ne postoje elementi krivičnog djela, potvrdila je Zvezdana Alendarević, portparolka PU-a Prijedor, koja je dodala da policija u okviru realizacije Akcionog plana prevencije incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda na području Grada Prijedora preduzima mjere i radnje u cilju utvrđivanja okolnosti ispisivanja i uklanjanja grafita.

Prema riječima bivšeg logoraša “Keraterma” i “Trnopolja” Mesuda Trnjanina, sve što se dešava u posljednje vrijeme u Prijedoru nije nešto što stvara dobru sliku o gradu.

– Želim podsjetiti da svi znaju šta se desilo u Prijedoru u proteklom ratu. (…) U posljednje vrijeme se često pojavljuju razni grafiti i murali – što stvara vrlo ružnu sliku o gradu. Imam osjećaj da se u posljednjih godinu dana pojavilo pet-šest incidenata na osnovu nacionalne netrpeljivosti u Prijedoru i mi izražavamo svoju ogromnu zabrinutost jer stvara nam nesigurnost i nelagodu samog života ovdje, rekao je Trnjanin.

Ističe da u proteklih 20 godina, kako se vratio u Prijedor, pokušava da “živi normalan civilizacijski život”, kao što želi svim ostalim građanima, ali smatra da je vlast trebala zbog ovakvih grafita i incidenata pozvati građane na toleranciju i smirivanje situacije.

Oslobodjenje