Početna Prijedorski region U Prijedoru održano veče nacionalnih manjina

U Prijedoru održano veče nacionalnih manjina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

,,Veče nacionalnih manjina” po 14 put je organizovano u Prijedoru. Ovo je 14. godina kako se Slovenci, Česi, Romi i Ukrajinci, iz grada na Sani, okupljaju i uz bogat kulturno-umjetnički sadržaj obilježavaju ovaj dan.

Tradicionalna trpeza, bogat kulturni program i ugodna atmosfera i ove godine bili su razlozi za okupljanje Slovena, Čeha, Roma i Ukrajinaca sa adresom u Prijedoru. Igrom, pjesmom i hranom nacionalne manjine, koje žive u gradu na Sani, predstavile su svoje običaje, kaže predsjednica Udruženja Slovenaca “Lipa”, Alenka Uduč.

Pored kulturnih aktivnosti, mi smo radili na povezivanja gradova Srpske i Slovenije. Na tom polju imamo zaista značajne rezultate. Svakako, njegujemo tradiciju, a u našim kućama i danas se sprema slovenačka tradicionalna domaća hrana koja je nadaleko poznata – rekla je Udučeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Srpske, Franjo Rover rekao je da je Prijedor jedan od gradova u kojem su pripadnici drugih naroda izuzetno dobro prihvaćeni.

-Ovo veče je prezentacija Prijedora, a nacionalne manjine su najbolji ambasadori grada. To se manifestuje kroz mnoge projekte. Trenutno je u toku realizacija projekta a rezultat rada biće izučavanje istorije nacionalnih manjina u BiH u svim osnovnim školama, tačnije u osmom razredu – rekao je Rover.

U Prijedoru živi oko 200 Slovenaca, 150 Ukrajinaca, 800 roma i oko 80 Čeha. Većina njih njeguje tradiciju i običaje svojih predaka.

K.V.

ASHA prodaja vozila