Početna Prijedorski region U Prijedoru nema slučajeva zloupotrebe bolovanja

U Prijedoru nema slučajeva zloupotrebe bolovanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području grada Prijedora, do sada je bolovanje preko 30 dana koristilo 364 radnika. Svi zahtjevi su ispunjavali osnovne uslove, a nisu zabilježeni slučajevi zloupotrebe bolovanja, kažu u Fondu zdravstvenog osiguranja, Kancelarija Prijedor.

Poslodavci imaju mogućnost da od Fonda zatraže provjeru opravdanosti bolovanja svojih radnika i mogu podnijeti zahtjev FZO RS ukoliko imaju sumnju. Prema riječima Dalibora Pavlovića, šefa prijedorske kancelarije, u navedenom periodu zaprimili su 11 zahtjeva poslodavaca da se izvrši vanredna kontrola bolovanja i svi su nakon kontrole bili uredni.

Bolovanja duža od 30 dana idu na teret Fonda zdravstvenog osiguranja RS, dok bolovanja do 30 dana idu na teret poslodavca. Fond poslodavcima refundira naknadu neto plate za bolovanja duža od mjesec dana i to u iznosu od 70 odsto. Roditelji često uzimaju odsustvo sa posla zbog bolesti djece i za djecu do 15 godina, te ostvaruju prava na naknadu plate. Fond zdravstvenog osiguraša ne refundira bolovanja za trudnice i porodilje, već to radi Fond dječije zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni i osnovni uslov koji poslodavac mora da ispoštuje je da redovno plaća doprinose za radnika.

(K.V.)

ASHA prodaja vozila