Početna Prijedorski region U Prijedoru nema novooboljelih, ali u susjednoj Oštroj Luci šest

U Prijedoru nema novooboljelih, ali u susjednoj Oštroj Luci šest

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da u posljednja 24 časa u Prijedoru nema novooboljelih lica od virusa korona.

On je naveo da od četiri lica pozitivna na virus korona , dva lica su smještena u Studentski centar “Nikola Tesla” u Banjaluci, jedno lice sa težom kliničkom slikom je na infektivnoj klinici u Banjaluci, a jedno u kovid odjelu prijedorske bolnice.
“Pored njih,u zadnjih par dana , u neposrednoj blizini grada, u Oštroj Luci imamo šet novooboljelih. Tu se otvara jedan ili dva klastera gdje je bilo jako puno kontakata ljudi. U našoj bolnici se nalaze tri lica koja su oboljela,a li su lakše kliničke slike. Jedno je iz Prijedora i dvoje iz Oštre Luke.Pored njih ima još jedno lice koje je teže slike, starije lice , ali ono još nije testirano i ne znamo status, ali se nalazi takođe u našoj kovid bolnici”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon sjednice Štaba.
On je dodao da je policija sankcionisala samo jedno lice u posljednja 24 časa i da je to znak da građani Prijedora izuzetno dobro poštuju mjere.
“Iz Crvenog krsta nam je saopšteno da je stiglo 1.400 maski za penzionere, a onih prvi 5.000 je podijeljeno putem mjesnih organizacija penzionera, a ove će biti podijeljene putem mjesnih zajednica penzionerima koji nisu članovi Udruženja penzionera”, naveo je Đaković.
On je najavio da se nastavlja dezinfekcija i da se od juče ona vrši cisternama što je brži i efikasniji način nego traktorima kako je rađeno do sada.
“Od danas se očekuje da će šest cisterni biti uključeno u proces dezinfekcije u Prijedoru, ali moramo pomoći i komšijama u Oštroj Luci”, istakao je Đaković i dodao da će se susjednoj opštini pomoći i u zaštitnoj opremi.
Šef tima za dezinfekciju Zlatko Ritan rekao je da je juče pomoću cisterni i prskalica urađena dezinfekcija saobraćajnica i javnih površina u centru grada i da se to večeras nastavlja.
“U narednom periodu kombinovaćemo ovaj princip rada zajedno s voćarima koji imaju mogućnost da njihova zona bude viša i da zaprašuju neke druge zone, dok prskalice preko cisterni ulaze puno dublje u zonu asfalta i pješačke komunikacije”, pojasnio je Ritan.
On je naglasio da je rudnik “Arselor Mital Prijedor” odobrio jednu mašinu kojom će se dezinfikovati zone Omarske, Lamovite i Bistrice, a potom će uslijediit Trnopolje i Kozarac, dok su vozila “Komunalnih usluga” na području grada.
“U Oštru Luku i Usorce šaljemo dvije mašine, 2.000 rukavica i 500 do 1.000 maski i stojimo na raspolaganju opštini Oštra Luka da im pomognemo koliko naši kapaciteti omogućavaju”, poručio je Ritan.
On je za sutra najavio nastavak dezinfekcije u ulazima, haustorima i stepeništima stambenih zgrada i zamolio građane da ne izlaze iz svojih stanova kada čuju ekipe koje ovaj posao rade kako bi sami izbjegli kontakt s hemijskim supstancama, a volonterima olakšali manevrisanje.

GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 22.04.2020. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:
1. Na području grada Prijedora u odnosu na prethodni dan nije registrovan ni jedan novi slučaj sa pozitivnim testom na korona virus. Pod zdravstvenim nadzorom u kućnoj izolaciji je 57 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 1200 lica. U formiranom karantinu u Hotelu “Prijedor” trenutno je smješteno 16 lica.
U Bolnicu “dr Mladen Stojanović” Prijedor radi liječenja su smještene tri osobe sa utvrđenim oboljenjem od novog virusa korona, od kojih su dvije osobe iz Oštre Luke.
2. Dana 21.04.2020. godine izvršena je periodična-sedmična dezinfekcija javnih površina – ulica i trgova u centralnoj zoni grada Prijedora i naseljima LJubija i Gomjenica. Ova aktivnost je izvršena upotrebom 3 cisterne kojima je pod visokim pritiskom uz upotrebu dezinfekcionog sredstva izvršena dezinfekcija ulica i javnih površina.
3. Gradskom štabu za vanredne situacije od strane “Vodovod” a.d. Prijedor dostavljen je izvještaj o primjeni mjera na sprečavanju širenja novog virusa korona kroz sprovođenje mjera dezinfekcije prostorija i objekata ove ustanove, kao i dezinfekciji objekata i sistema za vodosnabdjevanje Crno vrelo, a kojima upravlja Vodovod a. d. Prijedor.
4. GO Crvenog krsta Prijedor će izvršiti podjelu 1400 zaštitnih maski koje su dostavljene od strane Crvenog krsta Republike Srpske. Ova zaštitna sredstva će biti podijeljena po mjesnim zajednicama penzionerima koji nisu članovi Udruženja penzionera Prijedor.
5. Mjere i preporuke Gradskog štaba za vanredne situacije se dobro poštuju, a nadležne institucije, kao i nadležni inspekcijski organi preduzimaju mjere naložene od strane Gradskog štaba za vanredne situacije.
6. Štab će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.
Naredbe, zaduženja i preporuke
1.Zbog pojave značajnijeg broja lica sa pozitivnim testom na virus korona na području opštine Oštra Luka, obavezuju se svi subjekti uključeni u sprovođenje mjera sprečavanja pojave i širenja novog virusa korona na području grada Prijedora da pruže neophodnu pomoć institucijama i građanima opštine Oštra Luka radi efikasnijeg sprečavanja širenja virusa korona na području ove Opštine.
2. Izvršiti dezinfekciju javnih površina na području opštine Oštra Luka i izvršiti dostavu neophodnog broja zaštitnih maski institucijama na području ove opštine.
Nosilac aktivnosti: Odjeljenje za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko stambene poslove Gradske uprave Prijedor.
3.Preporučuje se “Vodovodu” a.d. Prijedor da nastavi sa kontinuiranim mjerama dezinfekcije i kontrole higijenske ispravnosti vode za piće, kao i da nastavi sa redovnim i periodičnim mjerama dezinfekcije objekata koji su u funkciji vodosnabdjevanja područja grada Prijedora.
Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva, javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Broj: 02-sl-32/20
Datum: 22.04.2020. godine

KOMANDANT
Milenko Đaković

prijedorgrad.org

ASHA prodaja vozila