Početna Pozitivne priče U prijedorskoj bolnici svečano puštena u rad angio-sala

U prijedorskoj bolnici svečano puštena u rad angio-sala

U bolnici „Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru svečano je puštena u rad angio-sala. Riječ je o prvoj takvoj sali u prijedorskoj regiji, koja je od neprocjenjivog značaja za pacijente. Ona je neophodna za spašavanje života pacijenata nakon srčanog udara.

Svečanom otvaranju angio-sale prisustvovali su direktori zdravstvenih ustanova i predstavnici lokalnih zajednica iz RS i Federacije BiH, zdravstveni radnici kao i privrednici i donatori koji su pomogli uređenje angio-sale.

Do sada su pacijenti iz regije morali biti transportovani na Univerzitetsko-klinički centar RS u Banjaluci, sa ciljem da u toku “zlatnog sata” koji je prvi sat nakon udara, dobiju neophodnu zdravstvenu pomoć. Budući da je Banjaluka udaljena oko 56 kilometara od Prijedora, otvaranje angio-sale u gradu na Sani znači da će i pacijenti iz regije imati ljekarsku pomoć u toku “zlatnog sata”.

Po riječima samih ljekara kardiologa, značaj angio-sale je neprocijenjiv, jer pruža mogućnost dijagnostifikovanja bolesti prije nastanka akutnog infarkta miokarda. Ljekari u angio-sali mogu da dijagnostifikuju kornarnu bolest, stave stentove u određene arterije i na taj način spriječe nastanak bolesti ili njenih komplikacija.

Direktor bolnice „Dr Mladen Stojanović“ Andrija Vukotić podsjetio je da je angio-sala kapitalni projekat za čitavu regiju. U prijedorskoj bolnici zdravstvene usluge se pružaju za oko 200.000 pacijenata iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Tokom obraćanja prisutnima on je napomenuo da je angio-sala ogroman iskorak i da ima mnogo veći značaj od lokalnog s obzirom na broj pacijenata.

– Poboljšaće kvalitet zdravstvenih usluga i svim radnicima želim srećan rad – rekao je Vukotić.

Načelnik kardiološkog odjeljenja dr Vlado Vujović rekao je da je već danas u angio-sali obavljeno nekoliko procedura i da nije bilo komplikacija, te da je otvaranje angio-sale veliki iskorak za ovu bolnicu.

Šef interventnog odjela UKC RS dr Saša Lončar, koji je obučavao prijedorske kardiologe, istakao je da je otvaranje novih angio-sala značajno za pacijente, ali i za rasterećenje rada ljekara na UKC RS u Banjaluci.

– Imali smo jednu salu u Banjaluci na milion stanovnika. Prva sala koja je otvorena u Bijeljini rasteretila nas je, potom je otvorena sala u Foči i ova sada u Prijedoru – rekao je Lončar.

Prije svečanog otvaranja angio-sale održana su tri predavanja zaprisutne. Akademik i kardiolog dr Milan Nedeljković održao je predavanje o interventnoj hirurgiji u Srbiji u vrijeme epidemije virusa korona.

Vlada Republike Srpske je za angio-salu izdvojila 1.300.000 KM. Adaptacija sale je koštala oko 168.000 KM, od čega je 59.100 KM od donatora iz prijedorske regije i FBiH, a 109.000 KM je iz vlastitih sredstava bolnice.