Početna Prijedorski region U prijedorskim srednjim školama se uspješno privikavaju na novonastalu situaciju

U prijedorskim srednjim školama se uspješno privikavaju na novonastalu situaciju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se nastava u školama u Srpskoj odvija u vanrednim okolnostima, u prijedorskim srednjim školama kažu da se uspješno privikavaju na novonastalu situaciju. Nastava se odvija u dvije smjene, koje su podijeljene u dvije grupe od po najviše 15 učenika. Čas traje 20 minuta, što prema mišljenju Jove Zorića, profesora istorije i ruskog jezika, nije dovoljno da se prenese znanje na učenike. Nada se da će se epidemiološka situacija uskoro stabilizovati, te da će se i nastava odvijati po uobičajenom programu.

– Škola je dobro organizovana. Prosvjetni radnici su dobro proučili sva uputstva i strogo ih se pridržavamo. Ovo je jedno novo iskušenje, ali nadam se da ćemo ga uspješno savladati – dodao je on.

Istog mišljenja je i Veljko Janjetović, direktor Gimnazije “Sveti Sava”. Kako kaže, sve ovo je nešto novo i nepoznato, kako za profesore, tako i za učenike. Ipak, većih problema nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Imamo određenih poteškoća, ali to ćemo u hodu rješavati. Profesori i đaci su prihvatili novu situaciju. Sve mjere se poštuju, dobili smo striktna uputstva i od Ministarstva prosvjete i kulture i od Instituta za javno zdravstvo RS – istakao je Janjetović.

Dezinfekcija škola vrši se redovno. Obaveza je i dezinfekcija ruku, kao i mjerenje tjelesne temperature. Profesori moraju nositi zaštitne maske i tokom trajanja časa, dok učenici nemaju tu obavezu.

– Nema ni klasične kabinetske nastave, budući da se mora izbjeći dodir i miješanje djece iz različitih odjeljenja. U potpunosti smo opremljeni svim dezinfekcionim sredstvima. Obaveza učenika je da kada ulazi u školu i učionicu da nose maske. Mjerimo im temperaturu. Ukoliko se desi da se kod nekoga pojave simptomi, imamo prostoriju za izolaciju i u tom slučaju odmah obavještavamo roditelje i Higijensko-epidemiološku službu – kaže Valentina Sovilj, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor.

Nastava na daljinu i dalje je neizbježna, kada su u pitanju predmeti koji zahtijevaju kombinaciju učenika iz nekoliko odjeljenja. U prijedorskim srednjim školama priznaju da novi način rada nije jednostavan, ali kako kažu, zdravlje je na prvom mjestu.

ASHA prodaja vozila