fbpx

U posljednje tri godine oko 100 promjena imena ili prezimena u Prijedoru

U Prijedoru se prošle godine na promjenu imena odlučilo 45 osoba, baš kao i 2015. godine, dok je u 2016. godini ime zamijenilo njih 29.

– Za razloge naše stranke ne pitamo, jer nisu dužni da nam obrazlože svoju odluku, to je isključivo njihovo lično pravo – rekli su u Gradskoj upravi Prijedor. Dokumenta sa novim identitetom prethodnih godina dobijale su i Dobojlije.

– U posljednje tri godine imali smo oko 100 promjena imena ili prezimena – naveli su u dobojskoj Gradskoj upravi.

Sociolog Vedran Francuz kaže da sve češće promjene imena zbog prilagođavanja stranim jezicima označavaju gubljenje identiteta i tradicionalnih vrijednosti.

– Na taj se način ljudi koji se presele u inostranstvo lakše adaptiraju u novu sredinu i zbog toga se olako odriču svoje tradicije. Kriza identiteta je isplivala na površinu pojavom globalizacije, pa tako mnogi roditelji, svjesni globalnih trendova, prilikom izbora imena za dijete biraju imena koja su prihvatljivija na širom društvenom prostoru – rekao je Francuz i dodao da se globalni trendovi mnogo lakše “uvlače” u sredine gdje su građani liberalniji.

Matičari objašnjavaju da se dolazak djeteta na svijet mora prijaviti u roku od 15 dana nakon rođenja, a ime određuju roditelji, izuzev u situacijama kada se ne mogu sporazumno dogovoriti i kada ime djetetu određuje organ starateljstva. Međutim, ističu da takvih slučajeva nisu imali u posljednje tri godine.

 

Glas Srpske / Prijedor24.com

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila