fbpx

U ponedjeljak počinje upis u srednje škole

U Republici Srpskoj, upis učenika u srednje škole počinje u ponedjeljak 11. juna, a trajaće do 22. juna. Riječ je o prvom upisnom roku u kojem buduća zanimanja biraju samo učenici koji imaju 60 i više bodova. Drugi upisni rok je od 3. do 13. jula. Bodovanje se vrši na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, kao i uspjeha iz referentnih predmeta.

Kako kaže Valentina Sovilj, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije, i ove školske godine došlo je do manjeg broja učenika. Najčešći razlozi su ispisivanje iz škola zbog odlaska cijelih porodica u inostranstvo.

Na području Prijedora osnovnu školu završio je 581 učenik.  Svih šest prijedorskih srednjih škola ove godine upisuju po četiri odjeljenja sa po 24 učenika. Kada je riječ o upisnoj politici, akcent je na zanimanjima koja su tražena na tržištu rada.

Nova zanimanja privukla su veliki broj učenika, tako se prošle godine u Elektrotehničkoj školi za smjer tehničar informacionih tehnologija tražilo mjesto više, kao i za tehničara CNC tehnologija. U Gimnaziji je uveden računarsko-informatički smjer.

K.V.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila