Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) posjetio je bazu Butmir u Sarajevu.

Nakon svečanosti, Borelj se obratio novinarima.

– Operacija ALTHEA je pokrenuta 2004. godine sa ciljem očuvanja našeg komšiluka, što BiH svakako jeste. Bio je cilj obučavanje OS BiH. Trenutno je riječ o multinacionalnim snagama, gdje osim pripadnika iz zemalja EU imamo i pripadnike iz Čilea i Turske. U okviru EUFOR-a smo za početak ojačali snage sa 500 novih vojnika i garantujem vam da je to samo mjera predostrožnosti. Uvjeravam vas da u ovom trenutku nema nikakvih prijetnji sigurnosti i bezbjednosti BiH – rekao je Borelj.

Pričao je i o ruskoj invaziji na Rusiju.

– Poruka opredjeljenja je važna u okolnostima ruske invazije, jer je rat vraćen na evropsko tlo. Ne mogu se naglasiti svi efekti rata. Oni će se proširiti na svjetski nivo i prijete ekonomskom krizom. Efekti mogu pogoditi i na sigurnost zapadnog Balkana, zato je i važno da budemo angažovani. Uduplali smo naše snage. Podržavamo i OS BiH i deminerski bataljon unutar njih, a primjer je da će BiH biti prvi korisnik EU fonda za mir, gdje će dobiti ozbiljna sredstva. Uoči razmatranja obnove mandata EUFOR-a u novembru poručujemo da ćemo mi učiniti sve da ostanemo tu i dalje – istakao je visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost politiku.

Fokus na 14 ključnih prioriteta

Na pitanje o ubrzanom članstvu BiH, da li je i dalje fokus na 14 prioriteta rekao je da su pravila vrlo jasna i da se moraju poštovati.

– Moraju se provesti sve reforme iz 14 prioriteta – bio je izričit Borelj.

Pitali su ga i šta je fokus današnjih razgovora sa političkim predstavnicima, na šta je odgovorio da je između ostalog saglasnost oko izmjena Izbornog zakona.

– Jučer smo imali u Evropskom parlamentu živu diskusiju, što je dobro da čujemo stavove da shvatimo kako očuvati BiH kao jednu državu sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda – zaključio je Borelj.