Početna Biznis U oktobru otvaranje kargo centra na banjalučkom aerodromu

U oktobru otvaranje kargo centra na banjalučkom aerodromu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgradnja kargo centra na aerodromu u Banjaluci je pri kraju i očekujem da ćemo ga u toku oktobra staviti u funkciju, potvrdio je za “Nezavisne” Milan Račić, direktor “Aerodroma RS”.

Prema njegovim riječima, radovi su zbog pandemije virusa korona i zatvaranja granica trajali duže od planiranog, a sve je “pokriveno” aneksom ugovora.

– Ovo je specifičan objekat i određena oprema zbog zatvaranja granica nije stigla iz inostranstva. Do 10. oktobra je aneks ugovora i mislim da će sve biti završeno tada – naglasio je Račić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da će nakon završetka izgradnje biti obavljen nadzor izvršenih radova, nakon čega bi trebalo da bude obavljen tehnički prijem i puštanje u funkciju objekta, čija gradnja je inače počela još u maju 2017. godine, s predviđenim rokom izgradnje od 120 dana.

– Pokušaćemo da pronađemo poslovne partnere da uspostavimo saradnju na kargo operacijama uvoza i izvoza robe. Objekat ima potencijala, ali tek kad ga završimo i uvedemo u funkciju možemo više reći o tome – zaključio je direktor “Aerodroma”, koji je inače do 8. septembra imao rok Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH da ispravi neke nepravilnosti koje je komisija BHDCA utvrdila.

– U postupku je proces produženja Potvrde za korištenje Aerodroma Banjaluka, koji podrazumijeva detaljan stručni nadzor nad svim službama na aerodromu te će se na kraju postupka znati stanje rada i funkcionalnosti aerodrome, o čemu ćemo blagovremeno obavijestiti javnost – naveli su tim povodom iz BHDCA za “Nezavisne”.

Sa svoje strane, “Aerodromi RS” su uputili inicijativu Ministarstvu saobraćaja i veza RS s prijedlogom mjera za sanaciju aerodromskih površina. Iz Vlade RS su odgovorili da je u narednom periodu planiran projekat investicionog održavanja poletno-sletne staze sa ciljem dodatnog poboljšanja piste i rulne staze, kako bi se obezbijedio viši standard za kretanje, polijetanje, slijetanje i boravak aviona na Aerodromu Banjaluka.

– Vlada Republike Srpske na 85. sjednici, koja je održana 27. avgusta 2020. godine, upoznala se s informacijom o zahtjevu “Aerodroma Republike Srpske” za odobrenje finansijskih sredstava za sanaciju piste na Aerodromu Banjaluka – istakli su iz Vlade RS.

Vlada je zadužila Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Republičku direkciju za obnovu i izgradnju da prije donošenja konačne odluke o odobrenju finansijskih sredstava izvrše dodatnu analizu stanja aerodromskih površina, s posebnim osvrtom na pistu, izvrše procjenu finansijskih aspekata sanacije i utvrde prioritete sanacije.

– Komisija je bila na aerodromu i vidjela da je dodatna sanacija potrebna. Očekujem da će na narednim sjednicama Vlade RS sredstva bila odobrena kako bismo i ovaj problem riješili – zaključio je Račić.

Inače, na Aerodromu Banjaluka niskobudžetna kompanija “Ryanair” je za septembar i oktobar obustavila letove zbog pandemije virusa korona, a trenutno je s ovog aerodroma redovnom linijom moguće putovati samo u Beograd.

ASHA prodaja vozila