Početna Vijesti U ODRŽAVANJE TENKOVA ULOŽILI SAMO 702 KM Katastrofalno stanje materijalno-tehničkih sredstava u...

U ODRŽAVANJE TENKOVA ULOŽILI SAMO 702 KM Katastrofalno stanje materijalno-tehničkih sredstava u OS BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Oružanim snagama BiH operativno je manje od trećine oklopnih vozila i tenkova, manje od 16 odsto raspoloživih helikoptera i 38,25 odsto neborbenih, ostalih vozila.

To nije ni čudno ako se zna da je u prošloj godini za održavanje borbenih vozila, u koja spadaju tenkovi, transporteri i naoružanje i vojna oprema Ministarstvo odbrane BiH potrošilo samo 702 KM, a godinu ranije 4.736 maraka. Istovremeno, za održavanje neborbenih vozila (putnička, kombi, terenska, priključna, terentna vozila i autobusi) iz budžeta je potrošeno 1,4 milion KM, a održavanje helikoptera i prateće opreme koštalo je 1,2 miliona maraka.

U informaciji o radu Ministarstva odbrane BiH u 2018. jasno piše da su vremenski i eksploatacioni resursi većine materijalno tehničkih sredstava koja koristi vojska istekli, te da je potrebno njihovo hitno obnavljanje. Kažu da je ovaj problem posebno izražen kod helikoptera i motornih vozila. Čak 781 vozilo i inženjerska mašina stari su između 30 i 40 godina, a 517 vozila proizvedeno je prije 20 i više godina. Tek 43 vozila stara su od tri do deset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Značajna pomoć vojske u Mlinaricama.

-U protekloj godini nismo imali ni jedan sklopljen ugovor za održavanje naoružanja i vojne opreme, iako je bilo odobreno 245.000 KM. Firme koje su kvalifikovane za ove poslove nemaju regulisane poreze i doprinose, pa nisu u mogućnosi da dostave valjane ponude. Održavanje motornih vozila i opreme u radionicama OS BiH izvodi se u malom obimu jer nije završena nabavka planiranih rezervnih dijelova, izuzev nekoliko stavki za „VW“ program. Takođe, radionicama u sastavu OS BiH nedostaje potrošni materijal, dio alata i opreme za dijagnostiku – navodi se u dokumentu Ministarstva odbrane BiH.

Resor odbrane je prošle godine raspolagao budžetom od čak 283.893.000 KM.

Srbin loš, Bošnjak u zatvoru

U 2018. je iz Oružanih snaga BiH po raznim osnovama otišlo 455 profesionalnih vojnih lica. Najveći broj njih, čak 279 otišlo je na lični zahtjev – 126 Bošnjaka, 78 Hrvata, 74 Srbina i jedan iz reda „ostalih“. Samo 71 pripadnik je prekinuo angažman zbog starosne penzije, dok je za jednog Srbina prestala vojna služba jer je ocijenjen kao loš.

Ukupno sedam profesionalnih vojnih lica je umrlo, a jedan koji se izjašnajva kao Bošnjak je završio u zatvoru. U istom periodu služba je prestala za 68 državnih službenika, zaposlenika i pripravnika. Novih vojnika je primljeno 595 plus 101 oficir i podoficir nakon završene obuke.

ASHA prodaja vozila