Početna Prijedorski region U novembru zadovoljavajuće stanje bezbjednosti

U novembru zadovoljavajuće stanje bezbjednosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rukovodstvo Policijske uprave Prijedor, održalo je danas redovnu konferencija za novinare, na kojoj su prezentovani rezultati rada za novembar mjesec tekuće godine.
U uvodnom obraćanju, načelnik PU Prijedor Dalibor Ivanić, istakao je da je tokom mjeseca novembra, održano zadovoljavajuće stanje bezbjednosti. Ukupan koeficijent rasvjetljenosti krivičnih djela u mjesecu novembru iznosi 80,3%.

Od specifičnih događaja, Načelnik je izdvojio lažnu dojavu o podmetnutoj eksplozivnoj napravi u zgradi Okružnog suda u Prijedoru, što je rasvjetljeno brzom i efikasnom reakcijom policijskih službenika PU Prijedor, kao i nestanak lica, za kojom su policijski službenici PU Prijedor aktivno tragali, a čije je beživotno tijelo pronađeno nakon par dana potrage.
U novembru mjesecu sva krivična djela protiv života i tijela su rasvijetljena.

Oblast stanja javnog reda i mira ocijenio je kao stabilno, dok saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima nije bilo.
Načelnik PU Prijedor je upoznao javnost da će policijski službenici u narednom periodu postupati u skladu sa Planom pojačanih mjera i aktivnosti za novogodišnje i božićne praznike, a s obzirom da se očekuje povećan dolazak građana iz dijaspore, više prisustva građana u ugostiteljskim objektima, veću konzumaciju alkohola kod građana, kao i povećan broj javnih skupova na otvorenom.
Imajući u vidu, da su predstojeći novogodišnji i božićni praznici period kada se može očekivati pojačana upotreba pirotehničkih sredstava i nezakonita upotreba oružja, ova Uprava, organizuje niz aktivnosti koje prvenstveno imaju za cilj, podizanje društvene svijesti o opasnostima i posljedicama upotrebe pirotehničkih sredstava i nezakonite upotrebe vatrenog oružja.
Tom prilikom načelnik Uprave apelovao je na građane, da se tokom predstojećih praznika, suzdrže od nezakonite upotrebe vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava, kao i vožnje pod dejstvom alkohola, kako bi svoju, kao i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju podigli na što viši nivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović, naveo je da su u novembru mjesecu ove godine, evidentirana 76 krivična djela u odnosu na prošlu godinu u istom vremenskom periodu kada ih je bilo 73. Međutim, prema njegovim riječima ovo neznatno povećanje broja krivičnih djela i dalje prati veći procenat rasvjetljenosti po nepoznatom izvršiocu koji iznosi 57,1%. Broj povratnika/recidivista u izvršenju krivičnih djela je u padu za 19,2%, a maloljetnih izvršilaca krivičnih djela nije bilo
Kada su u pitanju krivična djela protiv imovine, evidentirano je ukupno 34 krivično djelo, od čega teških krađe i krađa 19 . Rasvjetljenost ovih krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 55,9%. Krivična djela gdje su objekat napada vozila, u mjesecu novembru nije bilo.

Kada su u pitanju krivična djela protiv života i tijela, evidentirano ih je ukupno 9 u izvještajnom periodu, od čega ukupno 8 KD „Tjelesna povreda“ i 1 KD „Teška tjelesna povreda“, i sva ova KD su rasjvjetljena.
Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirana su 3 krivična djela i 4 prekršaja.
Načelnik Sektora kriminalističke policije naveo je da je u novembru mjesecu evidentirano i 5 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, a materijalna i protivpravno stečena imovinska korist pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi 12 000 KM.

Načelnik Sektora policije Sretoja Vujanović, naveo je da je u novembru mjesecu, iz oblasti javnog reda i mira ukupno evidentirano 33 prekršaja ili za 10 % manje u odnosu na isti period prethodne godine.
U oblasti bezbjednosti saobraćaja, u novembru mjesecu evidentirane su ukupno 82 saobraćajne nezgode ili 43% više u odnosu na uporedni period prethodne godine, u kojima nije bilo smrtno stradalih lica.

Iz saobraćaja je isključeno 268 vozača, od čega zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola 222 vozača.
Načelnik Policijske uprave je još jednom apelovao na sve građane da zamjene svoje nevažeće oružne listove oružja za ličnu bezbjednost do 31.12.2018. godine, kako bi izbjegli sankcionisanje novčanom kaznom i oduzimanjem oružja i municije.

ASHA prodaja vozila