Početna Vijesti U Njemačkoj uhapšeno osam članova porodice iz BiH, u akciji učestvovalo 150...

U Njemačkoj uhapšeno osam članova porodice iz BiH, u akciji učestvovalo 150 policajaca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi članovi porodice su pod sumnjom da već duže vrijeme prikupljaju novac za ISIS i na taj način podržavaju rad terorističke organizacije u inostranstvu, prenose agencije i list Bild

150 njemačkih policajaca izvršilo raciju u 4 sata ujutru u srijedu  u Oberhausenu, 60 km od Kelna i istovremeno provalilo u sedam kuća, koje su u vlasništvu jedne porodice porijeklom iz BiH. Službenik državne bezbjednosti u Essenu na upit DW nije htio ulaziti u detalje ali je potvrdio da se radi o sumnjama, koje se sada moraju ispitati. Državno tužilaštvo u Diseldorfu dalo je sudski nalog za raciju i pretragu prostorija osumnjičene porodice porijeklom iz BiH.

Svi članovi porodice su pod sumnjom da već duže vrijeme prikupljaju novac za ISIS i na taj način podržavaju rad terorističke organizacije u inostranstvu, prenose agencije i list Bild. Policija nema nikakvih indicija o tome da je ova porodica sama spremala napad. Privedene su bile 4 žene i 4 muškarca koji prema pisanju lista Bild nisu pružali otpor. Oni su starosne dobi između 19 i 58 godina i imaju njemačke pasoše ali potiču iz Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ISTRAGA SE NASTAVLJA

Nakon saslušanja, osumnjičeni su pušteni na slobodu ali istraga se nastavlja. Prema riječima vrhovnog tužioca iz Državnog tužilaštva u Diseldorfu zaduženog za medije Dr. Daniela Vollmerta osumnjičeni se po njemačkom zakonu puštaju na slobodu za vrijeme trajanja istrage. U zatvoru se zadržavaju samo ukoliko postoji neosporna sumnja za izvršenje krivičnog djela ili ako postoji hitni razlog za hapšenje kao što je opasnost od bijega.

Njemački tabloid Bild, koji je prvi prenio ovu informaciju, piše i da osumnjičeni “nisu teroristi ISIS-a”. Nije rečeno kako je ova grupa dospjela u vezu sa ISIS-om niti kako im je policija ušla u trag. Ne zna se ni o kojoj količini novca se radi. Ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Rajne Vestfalije Herbert Reul (66,CDU) je izjavio: “Slučaj u Oberhausenu jasno pokazuje da opasnost ne dolazi samo od onih koji planiraju i izvršavaju terorističke napade već i od pomagačevih pomagača, koji teroriste snabdijevaju novcem i logistikom”.

(Avaz)

ASHA prodaja vozila