Početna Svijet U Njemačkoj se u tajnosti odvija vojna vježba za slučaj nuklearnog rata

U Njemačkoj se u tajnosti odvija vojna vježba za slučaj nuklearnog rata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najava iz njemačke vojske nije zvučala spektakularno. Na njenoj internetskoj stranici samo saopćeno da će do ovog četvrtka italijanske zračne snage biti gosti u Nörvenichu, vojnoj bazi na krajnjem zapadu Njemačke. Zračni saobraćaj će biti pojačan, saopćili su iz njemačke vojske.

Međutim, kako saznaje agencija dpa, u pitanju je velika vojna vježba pripremljena u tajnosti. U manevru nazvanom „Stabilno podne” (Steadfest Noon) već nekoliko dana njemačka vojska s partnerima iz NATO-a uvježbava između ostalog upotrebu bombardera koji, u slučaju rata, mogu biti opremljeni atomskim naoružanjem, prenosi “Deutsche Welle”.

Osim njemačke i italijanske vojske, u vježbi navodno učestvuju i jedinice iz Nizozemske i Belgije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baza “Nörvenich” smatra se alternativnim skladištem taktičkih nuklearnih bombi tipa B61. Javna je tajna da je ovo američko oružje smješteno nešto južnije, u bazi “Büchel”. Stručnjaci procjenjuju da je tamo između 15 i 20 američkih nuklearnih bombi, premda je njemački parlament još prije desetak godina tražio da se to oružje povuče iz Njemačke.

Premda nisu objavljeni detalji o vježbama u Norvenichu, vojni analitičari vjeruju da se uvježbava iznošenje nuklearnih bombi iz podzemnih skladišta i njihova montaža na avione. Letovi se međutim ne obavljaju s atomskim bombama.

ASHA prodaja vozila