Početna Kultura U Muzeju Kozare otvorena izložba „Otomansko carstvo u Bosni i Hercegovini...

U Muzeju Kozare otvorena izložba „Otomansko carstvo u Bosni i Hercegovini i Prijedoru“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Muzeju Kozare večeras je otvorena istorijsko-etnološka izložba „Otomansko carstvo u Bosni i Hercegovini i Prijedoru“.

Autori izložbe su viši kustos etnolog Marija Radaković i kustos istoričar Nataša Tošanović, zaposlene u prijedorskom muzeju.

Izložba kroz 18 panoa i više eksponata prikazuje otomansko razdoblje Bosne koje je trajalo od  1463. do 1878. godine, kada je Austro-Ugarska okupirala Bosanski pašaluk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među izloženim eksponatima iz zbirke Muzeja Kozare su makete tadašnjih kuća, posuđe, oružje, novac i ženska nošnja. Brojnim dokumentima opisano je državno i društveno uređenje Otomanskog carstva, zakoni, položaj pokorenog hrišćanskog stanovništva koje je bilo pod brojnim nametima, a jedan od najsurovijih je bio danak u krvi.

Nataša Tošanović podsjetila je da se Prijedor prvi put pominje između 1693. i 1696. godine u izvještaju austrijskog grofa Adama Baćanija svojoj komandi tokom Bečkog rata.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da je ovo prva od 15 izložbi koje će Muzej Kozare realizovati u ovoj godini. Najavljujući neke od predstojećih aktivnosti, on je izdvojio istorijsku izložbu „Dobrota, ljepota, istina“ tj. Tuzlanski đački proces i Stojanovići 1915. godine, autora kustosa Vedrane Adamović.

U Muzeju će biti postavljene i gostujuće arheološke izložbe te izuzetno mnogo izložbi na osnovu konkursa za ovu izlagačku sezonu.

– U avgustu ćemo imati Treće međunarodno bijenale radova na papiru, pa bih ovom prilikom pozvao autore da se prijave na konkurs koji je već raspisan za bijenale – rekao je Radonjić.

Izložba „Otomansko carstvo u Bosni i Hercegovini i Prijedoru“ biće otvorena do 29. februara.

K. V.

ASHA prodaja vozila