Početna Vijesti U mjesecu julu smanjen broj evidentiranih krivičnih djela

U mjesecu julu smanjen broj evidentiranih krivičnih djela

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na redovnoj konferenciji za novinare koja je danas održana u Policijskoj upravi Prijedor, rezultate rada za mjesec jul tekuće godine, prezentovali su načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović i načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović .

H ačelnik Vujanović je naveo da je na području koje operativno pokriva Policijska uprava Prijedor, u julu mjesecu, održan zadovoljavajući bezbjednosni ambijent, te je da nije bilo evidentiranih težih krivičnih djela ili događaja čije izvršenje bi izazvalo bitnije uznemirenje građana.

Tokom jula mjeseca ukupno je evidentirano 78 krivičnih djela, što je 21,2% manje nego u istom periodu prošle godine. Od strane nepoznatog izvršioca izvršena su 32 krivična djela ili 41% od ukupnog broja evidentiranih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mjesecu julu evidentiran je manji broj krivičnih djela protiv imovine nego u istom periodu prethodne godine, međutim povećane su aktivnosti policijskih službenika na rasvjetljavanju ovih krivičnih djela što je rezultiralo da rasvjetljenost istih po NN izvršiocu iznosi 72,4%, dok je ukupna rasvjetljenost ove grupe krivičnih djela 78,4%.

Načelnik Vujanović je izdvojio aktivnosti policijskih službenika u nastavku akcije ” Zoll 3” koja je usmjerena na suzbijanje nelegalne trgovine motornim vozilima i djelovima, gdje je tom prilikom u mjesecu julu nadležnom tužilaštvu u Prijedoru podneseno četiri izvještaja protiv četiri lica za počinjeno krivično djelo “Nedozvoljena trgovina”, a vrijednost prometovane robe iznosi preko 584.000 KM.

Tokom proteklog mjeseca ukupno je evidentirano i kontrolisano 100 migranta (prošle godine 55), a najveći broj migranata je kontrolisan na području PS Omarska (36 migranata).

Stanje javnog reda ocijenio kao stabilno. U mjesecu julu tekuće godine evidentirano je 86 prekršaja iz ove oblasti, a narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo.

Preduzete su mjere i radnje povodom “Turističke sezone”, a koje su se prevashodno ogledale u pojačanom prisustvu policije na mjestima gdje dolazi do povećanog okupljanja građana, a sve sa ciljem održavanja povoljnog stanja bezbjednosti, te sprječavanja vršenja krivičnih djela i prekršaja.

Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja tokom mjeseca jula evidentirano je 3.020 prekršaja ili za 69,7% više u odnosu na uporedni period prethodne godine. Iz saobraćaja je isključen 321 vozač, od čega 260 vozača zbog vožnje pod uticajem alkohola. Represivne aktivnosti policijskih službenika u ovoj oblasti su usmjerene prema prekršajima prekoračenja brzine i učestvovanja u saobraćaju pod dejstvom alkohola i narkotičkih sredstava.

Evidentirana je 101 saobraćajna nezgoda, od kojih dvije sa smrtno stradalim licima. Broj saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima je manji za jednu saobraćajnu nezgodu za razliku od mjeseca jula prethodne godine, a u padu je i broj saobraćajnih nezoda sa teško povrijeđenim licima za 11%, kao i sa lakše povrijeđenim licima za 8,3%.

Načelnik Mikanović rekao je da je u toku mjeseca jula od ukupn og broja evidentiranih krivičnih djela 64 iz oblasti opšteg kriminaliteta, šest KD privrednog kriminaliteta, pet iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, te tri KD iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Od ukupnog broja evidentiranih KD 32 su počinjena od strane nepoznatog izvršioca, a rasvjetljeno ih je 25. Nadležnom tužilaštvu su podnesena 73 izvještaja o počinjenim KD protiv 71 lica, od kojih su njih 27 povratnici u vršenju KD kao i jedan maloljetni izvršilac krivičnog djela.

Rasvjetljenost po nepoznatom izvršiocu iznosi 73,5%, dok je ukupna rasvjetljenost KD 88, 8 %.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano je šest krivičnih djela, gdje tom prilikom pričinjena materijalna šteta nastala izvršenjem ovih djela iznosi oko 39 .000 KM , a protivpravno stečena imovinska korist iznosi oko 62 .000 KM. U izvještajnom periodu iz oblasti zloupotrebe opojnih droga nadležnom tužilaštvu podnesen o je pet izvještaja o počinjenim KD i jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv lica koj e je počinil o prekršaj iz ove oblasti.

Oduzete su različite vrste opojne droge, gdje je kao značajnije oduzimanje istakao oduzimanje jednog kilograma i 122 grama opojne droge marihuane.

Policijska uprava Prijedor apeluje na vozače da s pojačanom pažnjom učestvuju u saobraćaju, te prilagode brzinu kretanja uslovima puta, naročito na putnim pravcima na kojima se u većem broju kreću učenici kao i u neposrednoj blizini školskih ustanova, s obzirom da uskoro počinje nova školska godina.

ASHA prodaja vozila