Početna Prijedorski region U karantine na Kozari smještaju se i lica upućena sa graničnih prelaza

U karantine na Kozari smještaju se i lica upućena sa graničnih prelaza

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da će karantini na Kozari služiti i za smještaj lica koja prođu zdravstvene procedure u karantinima na graničnim prelazima i koja po odluci Republičkog štaba budu upućena u karantine u svojim lokalnim zajednicama.

On je pojasnio da su karantini prvobitno bili predviđeni za one koji krše odluke o izolaciji, ali da je funkcija karantina u jedinicama lokalne samouprave sada proširena odlukama Republičkog štaba koje grad Prijedor u cjelosti poštuje.
Prema njegovim riječima, u planinarskom domu na Mrakovici smješteno je jedno lice koje je kršilo odluku o izolaciji i taj karantin raspolaže sa oko 30 kreveta i juče je bio dostupniji za transport te je zato on izabran za prvu lokaciju, dok je naredni karantin, planinarski dom Kotlovača, bio slabije pristupačan zbog snijega visine oko 40 centimetara.
“Najprije popunjavamo Mrakovicu, pa potom ćemo Kotlovaču, jer se očekuje dalji priliv sa granica”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.
On je dodao da je pravilnik o radu karantina propisao Republički štab, a da je Gradski štab danas oformio tim za upravljanje karantinima kojeg čine predstavnici Doma zdravlja, Policijske uprave i Civilne zaštite, napominjući da će karantine nadzirati policija i zdravstveni radnici.
“Procjena je da je narednih deset do 15 dana najkritičniji period i ja molim građane, uključujući i one kojima je istekla mjera zdravstvenog nadzora, da i dalje ostanu disciplinovani jer samo disciplina uz sve dosadašnje mjere doveli su do toga da nemamo novozaraženih”, poručio je Đaković.
On je ocijenio da je situacija pod kontrolom jer građani sve više poštuju mjere, da se za sva pitanja koja imaju lica starija od 65 godina očekuju odgovori sa republičkog nivoa i da je apel svima da se maksimalno odgovorno ponašaju i narednih 15 dana najveće očekivane neizvjesnosti.
Đaković je za danas najavio sastanak sa privrednicima radi eventualnog angažmana u hitnim nabavkama koje prevazilaze kapacitete gradskih i republičkih okvira.
“Najhitnija je potreba bolnice i soba za izolaciju bolesnih jer za tendere nemamo vremena, a moramo biti spremni za blisku budućnost”, dodao je Đaković.
U Prijedoru je i dalje samo jedno lice pozitivno, 964 u izolaciji, a 26 izašlo iz zdravstvenog nadzora.

GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 25.03.2020. godine u 10:00 časova Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi sljedeće:

ZAKLJUČKE

1. Na području grada Prijedora nema novih registrovanih slučajeva pojave oboljenja od novog korona virusa. U kućnoj izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom je 964 lica, a za 26 osoba je prestao zdravstveni nadzor.
2. Formira se tim za upravljanje i nadzor u karantinu koji je uspostavljen Zaključkom Gradskog štaba za vanredne situacije, donesenim dana 22.03.2020. godine koji čine predstavnici: Civilne zaštite Grada Prijedora, Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor, i Policijske uprave Prijedor. Zadužuju se navedene institucije da odrede svoje predstavnike koji čine Tim za upravljanje i nadzor u karantinu.
3. Svi nadležni subjekti uključeni u sprovođenje mjera sprečavanja i širenja novog korona virusa na području grada Prijedora sprovode mjere naložene od strane Gradskog štaba za vanredne situacije.
4. Zadužuje se GO Crvenog krsta Prijedor da intenzivira aktivnosti dostave najneophodnijih artikala socijalno ugroženim licima i drugim licima u stanju potrebe.
5. Obavezuju se sve javne ustanove i drugi subjekti zaduženi za sprovođenje mjera sprečavanja i širenja novog korona virusa na području grada Prijedora da u potpunosti sprovedu Zaključke donesene od strane Republičkog štaba za vanredne situacije, kao i Zaključke donesene od strane Gradskog štaba za vanredne situcije.

Broj: 02-sl-13/20
Datum: 25.03.2020. godine

KOMADANT
Milenko Đaković

prijedorgrad.org

ASHA prodaja vozila