Početna Region U Jadran uplovio američki nuklearni brod

U Jadran uplovio američki nuklearni brod

Hrvatska vlada je na sjednici u četvrtak dala odobrenje za uplovljavanje američkog ratnog nuklearnog broda USS “George H. W. Bush” (CVN 77) u unutarnje morske vode Hrvatske i boravak u luci Split u novembru.

– Radi se o rutinskom posjetu broda koji je u sastavu ratne mornarice SAD-a. U skladu s Pomorskim zakonikom ovo je odobrenje u nadležnosti Vlade – rekao je ministar obrane Mario Banožić obrazlažući odluku.

Odredbama Pomorskog zakonika propisano je, naime, da se stranom ratnom nuklearnom brodu i stranom ratnom brodu koji ima nuklearno naoružanje može odobriti uplovljavanje u unutarnje morske vode Hrvatske i boravak u hrvatskoj luci, a to odobrenje daje Vlada RH uz prethodno mišljenje tijela državne uprave nadležnog za nuklearnu sigurnost, ministarstva nadležnog za poslove obrane i ministarstva nadležnog za pomorstvo.

Na kraju sjednice premijer Andrej Plenković u ime Vlade čestitao je čelniku vojvođanskih Hrvata, Tomislavu Žigmanovu koji će u novoj srbijanskoj vladi voditi resor ljudskih i manjinskih prava, prenosi Hina.