Početna Svijet U Irskoj se od propelera vjetrenjača grade mostovi

U Irskoj se od propelera vjetrenjača grade mostovi

Prošle godine je danska kompanija Re-Wind Network privukla pažnju reciklažom propelera vjetrenjača i njihovim korištenjem za izgradnju skloništa za bicikle, a sada su propeleri dobili novu svrhu i u Irskoj.

Vjetrenjače su u Irskoj najveći izvor obnovljive energije, a u 2020. godini su osigurale više od 86 posto obnovljive električne energije te su zadovoljile impresivnih 36 posto od ukupnih potreba za energijom. Međutim, s obzirom da se radi o materijalu koji nije baš dobro biorazgradiv, a uz činjenicu da vjetrenjače imaju životni vijek između 20 i 25 godine, Irci su propelerima pronašli još jednu primjenu pa su od njih počeli graditi mostove. U suprotnom bi nepotrebni propeleri ojačani staklom ili karbonskim vlaknima završili na livadama.

Vladina organizacija Re-Wind Networ stoji iza izgradnje mostova od propelera, a jedan od njih je uspješno napravljen u County Corku u Irskoj 26. januara ove godine. Zapravo, riječ je o dosad drugom napravljenom mostu ovog tipa, dok se prvi nalazi u Poljskoj gdje je napravljen u oktobru prošle godine.

Ova metoda iskorištavanja propelera je dobrodošla jer se bavi problemom koji će se samo vremenom pogoršavati.

Kada vjetrenjače dođu do kraja svog radnog vijeka, njihovi nerazgradivi propeleri zauzimaju polja i livade. Zbog toga su alternativna rješenja i više nego potrebna, kako bi se propeleri nastavili koristiti u druge svrhe dok god zadovoljavaju standarde.