Početna Region U Hrvatskoj za bijeg iz samoizolacije slijedi tri godine robije

U Hrvatskoj za bijeg iz samoizolacije slijedi tri godine robije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Hrvatskoj su predviđene vrlo stroge kazne zatvora za kršenje uslova samoizolacije kao što je to bio skandalozni slučaj muškarca koji se u četvrtak, uprkos toga što mu je bila određena spomenuta zdravstvena mjera, pojavio s djetetom na pregledu u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu.

Zbog toga je naložena dezinfekcija bolničkog prostora i samoizolacija radnika bolnice, te ostalih pacijenata koji su bili u kontaktu sa zaraženim. Stručnjaci ozbiljno upozoravaju kako samo nekoliko ponovljenih slučajeva, poput ovoga iz bolnice u Klaićevoj, može dovesti do velikog povećanja broja zaraženih u Hrvatskoj i eksplozije epidemije korona virusa.

Prema članku 180. Krivičnog zakona RH, koji se odnosi na širenje i prenošenje zaraznih bolesti, predviđena je kazna zatvora od tri godine za osobe koje se, ne pridržavajući mjera zaštite, drugoga zaraze opasnom zaraznom bolešću. Čak i oni koji nikoga ne zaraze, a ne postupaju po propisima i naredbama državnih tijela, dobiće kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

U Hrvatskoj su, do petka 13. marta, koronavirusom zaražene 32 osobe, a njih 5991 je stavljeno pod zdravstveni nadzor. Većina se njih odgovorno i savjesno pridržava mjera sprečavanja širenja zaraze, uključujući i samoizolaciju. Na taj način štite vlastito i zdravlje bližnjih. Ipak, neki ne slijede te važne mjere riskirajući širenje zaraze na druge, zdrave, osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

24sata.hr

ASHA prodaja vozila