Početna Region U Hrvatskoj skoro upola turista manje nego lani

U Hrvatskoj skoro upola turista manje nego lani

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska turistička zajednica objavila je danas da je u julu zabilježeno dva miliona dolazaka turista.

Prema podacima sistema eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu i nautičkom čarteru, u Hrvatskoj je na današnji dan ostvareno više od dva miliona turističkih dolazaka u julu, što je 54 odsto dolazaka ostvarenih u istom razdoblju prošle godine.

Pritom je ostvareno i 14,7 miliona turističkih noćenja, što je približno 59 odsto lanjskog rezultata, prenosi hrvatski portal Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ukupnog broja dolazaka strani turisti su ostvarili 1,8 miliona dolazaka (51 odsto dolazaka prošle godine) i 12,5 miliona noćenja (56 odsto noćenja prošle godine), dok je promet domaćih turista na nivou od 90 odsto prošlogodišnjeg prometa mjerenog dolascima i 78 odsto noćenja.

“Ovo su, s obzirom na okolnosti, odlični pokazatelji i dobra najava za avgust, u kojem očekujemo nastavak pozitivnih trendova”, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

U periodu od 1. do 26. jula, kada je riječ o broju dolazaka, vodeće je tržište Njemačke, sa koga je ostvareno 92 odsto dolazaka zabilježenih prošle godine, slijede Slovenija sa 91 odsto prošlogodišnjih dolazaka i Poljska i Češka sa oko 82 odsto dolazaka zabilježenih lani.

Tanjug